Türkmenistan'da görev değişikliği

Türkmenistan'da 15 Ocak'taki köklü kabine revizyonunun ardından emniyet ve güvenlik teşkilatlarında da görev değişiklikleri yapıldı. Savunma Bakanı Orgeneral Agageldi Mammetgeldiyev'in yerine Devlet Gümrük İdaresi Başkanı Yaylım Berdiyev getirildi.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 12:36
Abone Ol google-news

Devlet Güvenlik Kurulu toplantısı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un başkanlığında yapıldı. Toplantıda Savunma Bakanı Orgeneral Agageldi Mammetgeldiyev, sağlık durumunu ve emekli yaşına gelmesini gerekçe göstererek istifasını sundu. Berdimuhamedov, Mammetgeldiyev'in talebini değerlendirerek istifasını kabul etti.

Türkmen lider Berdimuhamedov, Orgeneral Mammetgeldiyev'den boşalan Savunma Bakanlığı koltuğuna, Devlet Gümrük İdaresi Başkanı Yaylım Berdiyev'i atadı. Yeni bakan aynı zamanda Türkmenistan Devlet Güvenlik Kurulu Sekreterliği görevini de yürütecek. Bu görevi de daha önce Orgeneral Mammetgeldiyev yürütüyordu.

Devlet Gümrük İdaresi Başkanlığı'na ise geçici olarak Orazgeldi Esenov atandı. Toplantıda, uzun zamandır Sınır Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunan Tuğgeneral Bayram Alavov, "görevini hakkıyla yapamadığı" gerekçesiyle azledildi. Ayrıca, Alavov'un rütbesi de albaylığa indirildi. Aynı gerekçeyle görevden azledilenler arasında Devlet Göç Kurumu geçici Başkanı Yaran Sadıkov da yer aldı.

Berdimuhamedov, başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Uyuşturucuya Karşı Mücadele Kurumu Başkanı Murat Islamov'u, Sınır Kuvvetleri Komutanlığı görevine atadı.

Toplantıda konuşan Başsavcı Çarı Hocamuradov, silahlı kuvvetlerde ciddi ihlallerin olduğunu söyledi. Hocamuradov, denetimler sonucunda birtakım ihlallerin tespit edildiğini ve konuyla ilgili hazırlanan dosyaların mahkemeye verildiğini açıkladı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Yaranmurat Yazmuradov da dosyaların mahkemede incelendiğini ve suçluların tespit edilerek cezalandırıldığını ifade etti.

Toplantıda, emniyet teşkilatındaki görevlilerin birtakım kanunsuz işlere bulaştığı gerekçesiyle İçişleri Bakanı Orazgeldi Amanmuradov'a da kınama cezası verildi.

Toplantının ardından Savunma Bakanlığına giderek, yeni atanan Savunma Bakanı Berdiyev'i makamında tebrik eden Türkmen lider Berdimuhamedov, daha sonra Sınır Kuvvetleri Komutanlığına giderek Murat Islamov'a da yeni görevinde başarılar diledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, 15 Ocak'ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında 4 bakanı ve üst düzey yöneticileri görevden almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler