TÜSİAD'dan 3 farklı senaryo

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi 2012'' raporunda, 2012 yılına ilişkin üç farklı temel varsayıma dayalı senaryo oluşturuldu. Temel senaryo "içeride güven", en olumsuzu ''gecikmeli makro uyum'' , en iyimseri ise ''içeride güven, dışarıda istikrar'' .

TÜSİAD'dan 3 farklı senaryo
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2012 - 08:48

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi 2012'' raporunda yer alan ''içeride güven'' senaryosuna göre bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,2, ''gecikmeli makro uyum'' senaryosuna göre yüzde 1,7 ve ''içeride güven, dışarıda istikrar'' senaryosuna göre yüzde 5,1 büyümesi öngörülüyor.

Raporda, 2012 yılına ilişkin TÜSİAD senaryoları üç farklı temel varsayıma dayalı olarak üç başlık halinde oluşturuldu. Bu senaryolardan temel kabul edilen ''içeride güven'' senaryosunun arka planındaki temel varsayım, küresel makroekonomik ve finansal sorunların bugünkü boyutlarda devam edeceği, buna karşılık yurt içi ekonomiye ve ekonomi politikalarına olan güvenin güçlü bir şekilde korunacağı yönünde.

''İçeride güven'' senaryosu 2012 yılında küresel finansal koşullar nedeniyle yabancı tasarruf kısıtıyla karşılaşan Türkiye ekonomisinin, 2011 yılına göre yüzde 3,2 gibi oldukça düşük bir büyüme göstermesini öngörüyor. Büyümeyi yavaşlatan en temel faktörün özel sektör yatırımlarındaki yavaşlama olacağı düşünülen bu senaryoda yatırım harcamalarının 2012 yılında yıllık olarak yüzde 6,1 büyümesi, bu çerçevede özel tüketim harcamalarının artış hızının yüzde 3,5'e gerilemesi bekleniyor.

Ekonomik büyümede yavaşlamanın neticesinde özellikle azalan dolaylı vergi gelirleri nedeniyle bütçe açığı/GSYH oranının bu yıl yüzde 2,1'e yükseleceği, bu gelişmeye paralel olarak da kamu borç stoku/GSYH oranın yüzde 42'ye yükseleceği düşünülüyor.

En olumsuz senaryo

TÜSİAD 2012 senaryoları içinde en olumsuz beklentilere sahip olan ''gecikmeli makro uyum'' başlıklı senaryoda küresel makro çerçevedeki sorunlara karşın içeride makroekonomik politika uyumunun gecikebileceği varsayılıyor. Bu senaryoda yabancı sermaye kısıtı ekonomiye olan güvende bozulma ile bir arada değerlendirilerek yatırım ve tüketim yıllık büyüme oranlarının gerilemesi bekleniyor.

Bu kurgu dahilinde özel tüketim harcamaları yıllık büyüme hızının bu yıl yüzde 1,9 artacağı ve özel sermaye yatırım harcamaları büyüme oranının yüzde 3 ile sınırlanırken, milli gelir büyümesinin yüzde 1,7 oranında olacağı öngörülüyor. Bu senaryoda bütçe açığı/GSYH oranının 2011 yılına göre artarak yüzde 2,5'e, kamu borç stoku/GSYH oranının da yüzde 43,3'e yükselmesi bekleniyor. Yine söz konusu senaryoda işsizliğin yüzde 11,2 olarak gerçekleşeceği, diğer yandan yavaşlayan iç talebe ve TL'nin reel değer kaybına rağmen cari açık/GSYH oranının 2011 yılı beklenti tahmininden daha yukarıda olacağı düşünülüyor.

En iyimseri

Üç senaryo arasında en iyimser varsayımlara sahip ''içeride güven, dışarıda istikrar'' senaryosu, 2012 yılında yurt içinde ekonomiye güvenin daha da güçleneceğini ve buna ek olarak küresel makro çerçevede istikrar sağlanacağı varsayımları üzerine inşa edildi.

Bu yıl Türkiye ekonomisinin yabancı tasarruf ihtiyacına yönelik sağlıklı kaynak girişi temin edebileceği ve ihracat performansını artırabileceği öngörülen bu çerçevede 2012 yılında Türkiye ekonomisinde özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 9,1, özel tüketim harcamalarında ise yüzde 5,2 oranında büyüme beklenirken, büyüme oranının da yüzde 5,1 olması tahmin ediliyor.

İyimser senaryoda işsizlik oranının ise yüksek yatırım ve GSYH büyümesine bağlı olarak yüzde 9,8'e gerilemesi bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler