TÜSİAD'dan Gül'e 'internet' mektubu
TÜSİAD TBMM'de kabul edilen torba kanunda yer alan "5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" ile ilgili olarak görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı makamına bir mektup ekinde arz etti.
TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, daha önce TÜSİAD'ın görüş ve önerilerini ilgili Bakanlıklara, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere ilettiğine dikkat çekilerek, "Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bağlamda, söz konusu kanunun, AİHM'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu diğer uluslararası antlaşmaların tanımladığı ifade özgürlüğü de dâhil temel insan hakları kriterlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz" denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verilidi: "TBMM gündeminde "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" içerisinde ele alınan "5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun"da değişiklik öngören düzenlemelerin temel hak ve özgürlükler ve internet ekonomisi açısından yaratabileceği sakıncalara 13 Ocak 2014 tarihinde yayınladığımız basın bülteni ile dikkat çekmiştik. Ardından, 16 Ocak 2014 tarihinde ayrıntılı TÜSİAD görüş ve önerileri ilgili Bakanlıklara, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere iletilmişti.
Kamuoyunda ciddi tepkilere yol açan düzenleme ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri, bilişim hukuku uzmanları ve ilgili diğer kesimlerce yapılan eleştiri ve öneriler maalesef dikkat alınmamıştır. Söz konusu düzenlemenin olumlu yönde hiçbir değişiklik yapılmadan TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş olması, hem katılımcı demokrasinin işleyişi hem de düzenlemenin doğurabileceği sakıncaların önlenmesi açısından beklentileri boşa çıkarmıştır.
Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu bağlamda, söz konusu kanunun, AİHM'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu diğer uluslararası antlaşmaların tanımladığı ifade özgürlüğü de dâhil temel insan hakları kriterlerini içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz.
Bu doğrultuda, kanunun son haliyle ilgili TÜSİAD görüş ve önerilerini Sayın Cumhurbaşkanlığı makamına bir mektup ekinde arz etmiş bulunuyoruz. Mektubu ve ilgili görüş metnini bu basın bülteninin ekinde kamuoyunun dikkatine sunarız."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza