"Tutuklu vekiller onların sorunu..."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tutuklu vekiller konusunda partilerin görüşlerini görmek gerektiğini belirterek, tutuklu milletvekillerinin AKP'nin sorunu olmadığını söyledi. Öte yandan Erdoğan, Güney Kıbrıs'ın Danimarka'nın ardından AB Dönem Başkanlığı'na gelmesiyle, Türkiye'nin 6 ay süreyle AB ilişkilerine ara vereceğini söyledi.

Yayınlanma: 18.04.2012 - 16:16
Abone Ol google-news

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen'le yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Suriye ile ilgili olarak Annan planının arkasında olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Fakat, bu planın yürüyüp yürümeyeceği, Suriye yönetiminin buna sadık kalıp kalmayacağı noktasında, içeriden aldığımız istihbari bilgiler maalesef olumlu değil. Hala rejim orada kan akıtmaya, öldürmeye devam ediyor" diye konuştu. Suriye'den Türkiye'ye ve diğer komşu ülkelere kaçanların Şam dışındaki yerlerde ölümlerinin devam ettiği yönünde bilgi verdiğini ifade eden Erdoğan, Suriye'nin "Tankları çektik" açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Çekilen tanklar kırsal kesime alınıyor. Caddelerde bu görüntüler olmuyor ama tanklar kışlaya da çekilmiyor. Kırsalda saldırmaya hazır bekliyorlar. Bunlar kışlalarına çekilmeli. Sayın Annan'ın planındaki 6 maddelik söz yerine geldi diyemeyiz" diyen Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye gözlemciler göndermeye başladığını, yapılacak çalışmaların ve denetimin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Erdoğan, "Temenni ediyoruz ki ölüm dursun, kan dursun" diye konuştu.

AB'ye 6 ay ara

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik ve siyasi bir karar olduğunu belirten Erdoğan, "Biz bu kararımızın arkasındayız, caymış değiliz. Ama ne yazık ki AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye karşı ahde vefa anlayışında büyük bir sapma var. Onlar sözlerini yerine getirmiyorlar. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdi Danimarka'dan sonra Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığı başlayacak. Bu süreyi 6 ay ara vererek geçireceğiz. Biz, Güney Kıbrıs devletini tanımıyoruz. Tanımadığımız bir yönetimle bir arada olamayız, aynı masaya oturamayız. AB kurumlarıyla görüşmeleri bizim buradaki kurumlarımız yürütmeye devam eder. Bu çalışmalar bu şekilde sürebilir" dedi.

Barzani'yle görüşmede PKK masada olacak

Başbakan Erdoğan, yarın Türkiye'ye gelecek Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı görüşmenin içeriğiyle ilgili soruya ise, "Irak masadaki en önemli konu. Ardından bölgedeki son gelişmeler ve Suriye gündemimizdeki en önemli konular olacaktır. Ama görüşmeler esnasında farklı konular gündeme gelebilir. Türkiye'deki terör konusu, PKK boyutu Kuzey Irak'ı da ilgilendiren bir konu olduğundan bunu da orada görüşme fırsatımız olacak. Temenni ediyorum ki bu görüşmeler tesirini en kısa sürede gösterir" şeklinde yanıt verdi.

"Tutuklu milletvekilleri AK Parti'nin sorunu değil"

Başbakan Erdoğan, tutuklu milletvekilleri konusunda TBMM'de yasal düzenleme yapılacağı yönündeki haberlere ilişkin, "Bu tutuklu milletvekilleri hangi siyasi partilere aitse önce o siyasi partilerin bir defa görüşleri nedir, hangi gündemle ortaya çıkacaklar? Bunu görmek lazım. Bu iş, bu sorun AK Parti'nin sorunu değil. Onların sorunu. Eğer yasal çerçeve içerisinde varsa Anayasamıza, yasalara uygun bazı gerçekleri biz ortaya koyarız. Fakat şunu hiçbir zaman unutmayın; bu seçimlere giderken birilerinin milletvekili olamayacağını bile bile veya 'Bunu şöyle arkadan dolaşmak suretiyle çözer miyiz?' diye farklı yöntemleri denemek, demokrasinin usulleri içerisinde yoktur. Özellikle de bir hukuk devletinin içerisinde hiç mi hiç yoktur" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in bu konudaki girişimini de saygıyla karşıladıklarını söyleyen Erdoğan, "Ama önümüze gelen nedir, ne değildir? Bunu görürüz. Burada anayasaya, yasalara uygun bir şey varsa bunu bizler de yetkili kurullarımızda değerlendiririz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler