Tuz Gölü'nde 41 endemik tür tespit edildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Tuz Gölü'nde yapılan araştırmada 41 endemik ve nesli tehlikede olan bitki ile 3 iki yaşamlı, 12 sürüngen, 85 kuş ve 20 memeli hayvan türü tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Özel Çevre Koruma bölgelerindeki tür, habitat koruma ve izleme projelerine sürüyor.
Ekipler, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde de hassas habitatların belirlenmesi, bölgede yayılış gösteren nadir, endemik ve nesli tehlikede olan bitki türlerinin tespiti ile bu türler üzerindeki tehditlerin ve koruma tedbirlerinin ortaya çıkarılması için çalışma yaptı.
Çalışmada, Tuz Gölü'de yayılış gösteren endemik, nadir ve hassas olmak üzere 41 bitki türü tespit edildi. Bu bitki türlerinin lokasyonlarını belirtmek için Tuz Gölü 10x10 kilometrelik alanlara bölündü ve bu alanlar içinde türlerin dağılışı işaretlenerek belirlendi. Tuz Gölü havzasının güney ve özellikle güney batı kesiminde endemik, hassas ve nadir türlerin yoğunlaştığı tespit edildi.
Tuz Gölü civarında yapılan faunastik çalışmalarda ise, iki yaşamlı (karada ve suda yaşayabilen), sürüngen, kuş ve memeli hayvan türleri ve yayılışlarının tespitine uğraşıldı. Yapılan çalışmada faunastik zenginliğin genelde gölün batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı. Çalışmalarda göl civarında 3 iki yaşamlı, 12 sürüngen, 85 kuş ve 20 memeli hayvan türü tespit edildi. Göçmen su kuşlarının özellikle de Flamingo popülasyonun tuz yoğunluğunun düşük olduğu ve Artemia salina türünün bol bulunduğu batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı.
Gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucu Tuz Gölü çevresinde, topraktaki tuz konsantrasyonuna bağlı olarak Tuzlu Step (Bozkır) Vejetasyonu, Tuzlu Çorak Vejetasyonu ve Tuzlu Bataklık Vejetasyonu olmak üzere üç farklı vejetasyon (bir bölge veya ülkede yaşama koşulları birbirine benzeyen bitki topluluklarının bir arada toplanma şekli) tipi ayırt edildi.
Ayrıca Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde 12 farklı Avrupa Doğa Bilgi Sistemi (EUNIS) habitat tipi tanımlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza