"Twitter tekrar kapanabilir"
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Twitter’ın tekrar kapanmasının yasal olarak mümkün olduğunu söyledi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, "Yanlış yapıldığı zaman kapatır. Bizimle alakası yok. Anayasa Mahkemesi’nin yanlıştan dönmesi, bireysel başvurunun inandırıcılığını sağlar. Ama TİB ya da başka bir kurum yetkili veya Türkiye’deki mahkemeler alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir soru gündeme gelirse her zaman kapatabilir. Hiçbir engel yok." dedi. Kuzu, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararının yanlış olduğunu belirterek, kısır döngü uyarısı yaptı: "Yarın TİB'de kapatsa Anayasa Mahkemesi tekrar karar verecek gibi kısır döngüye girer bu iş. İş baştan yanlış."
"ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YAPISINDA BİR DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL"
Burhan Kuzu, AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen seçim değerlendirme toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin Twitter ile ilgili aldığı karardan sonra yeniden yapılandırılmasının düşünülüp düşünülmediği sorulan Kuzu, "Böyle bir çalışma yok yalnız Anayasa Mahkememizin bireysel başvuru kurumunun yanlış uygulandığı çok net. Çok açık bir yanlışlık var orada. Bireysel başvuruyu biz getirdik, doğru yaptık. Dünyanın tüm ülkelerinde olan bir kurum. Biz çok geç kaldık. İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce vatandaş hakkını burada arasın dedik. Doğrudur bunlar. Ama şartlarını da koyduk. İnsan Hakları Mahkemesine gitmek için gerekli olan şart neyse onu buraya da koyduk. Yani içerideki olağan yollar tükenmeden herhangi bir anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulunulamaz dedik. Ama buna rağmen bu Twitter kararı bu kurumu farklı bir noktaya çekti. Süreç devam ederken dava oradan aldı ve böyle bir karar verdi. Üstelik de hükümetin ve yetkili kurumun da bu karar gerekçe gösteriyor ki böyle bir gerekçe asla mümkün değil. Çünkü o yetki şu Anayasa Mahkemesi’nin; yani uymama durumunda neler yapılacağı yasada zaten var. Savcılığıa gidilir dava açılır o başka bir süreçtir. Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir denetim hakkı falan da yoktur. Niçin yapılmıştır onu ben bilemem ama bu çok yanlış bir karar. Ondan hareketle Anayasa Mahkemesi’nin yapısında bir değişiklik falan söz konusu değil şu an. Umarım ki ve bekleriz ki bu kararın doğrusunu yapsınlar yanlıştan dönsünler aksi halde öbür yargı kurumlarının bir anlamı kalmıyor. Tamamı kapatalım Anayasa Mahkemesi yeter de artar bize nasıl olsa. O yüzden herhalde mahkeme içtihadını kendi değiştirdiğini düşünüyoruz." dedi.
"NERESİNDEN BAKARSANIZ TWİTTER KARARI KÜLLEN YANLIŞTIR"
Burhan Kuzu’ya ayrıca yüksek yargıdan tepkiler olduğu hatırlatılarak, temyiz mahkemelerinin üzerinde bu nedenle ciddi sıkıntılar oluşturacağı eleştirileri soruldu. AK Partili Kuzu, "Hayır. Biz onunla alakalı olarak Anayasa’ya çok net olarak yazdık. İki tane kural koyduk. Bir; iç denetleme yolları tükenecek. İki; diğer mahkemenin yetki alanına girilmeyecek. Çok net Anayasa’ya bunu yazdık. Bunu sormak lazım, muhalefetin neden gıkı çıkmıyor? Bu senin söylediğini muhalefet dillendiriyordu biz de ona dayanarak tedbir olarak bu kurumları koyduk. Bu düzenlemeleri getirdik. Bugün yanlış olduğu halde yanlışa alkış tutuyor muhalefet. Bu soruyu evvela onlara sormak lazım. Dolayısıyla kurumun kendisi yanlış ki bu uygulaması yanlış. Tüm tedbir almamıza rağmen yasayı ve Anayasa’yı dinlememe gibi bir durumla kaldı ki bireysel başvuru isminden belli tek tek uygulanan bir şeydir. Twitter ile alakalı sorun varsa 3 kişi gitmişse üçü hakkında kaldırabilirsin. Üçü hakkında kaldıramıyoruz çünkü böyle bir imkan yok. Çünkü Twitter Türkiye’yi tanımıyor vergi ödemiyor. 15 milyondan fazla insan bunu kullanıyor, mahkeme kararlarını hiçe sayıyor, adam yerine koymuyor Türkiye’yi. Biz bunun kavgasını veriyoruz, mahkeme de onlara destek oluyor. Sorun bu kadar net. Dolayısıyla yani bu karardan bir an önce dönmek lazım. O zaman 3 kişi hakkında uygulamak gerekir bu kararı. Başkası hakkında uygulayamazsın. Tek tek gidilen bir kurum çünkü bu. Neresinden bakarsanız Twitter kararı küllen yanlıştır. Bir an önce zannediyorum ki Anayasa Mahkememiz bunu görür ve normal çerçevesine çeker bu kurumun uygulamasını." şeklinde konuştu.
"YSK SONUÇLARI ANAYASA MAHKEMESİNE GİDEMEZ"
Burhan Kuzu’ya ayrıca YSK kararlarının Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasının mümkün olup olmadığı soruldu. Kuzu, "Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları kesindir diyor Anayasa. Başka bir yere müracaat edilmez diye çok net hüküm koymuş. O konuda gidilememesi lazım." diye cevapladı.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu’ya ayrıca bireysel başvurular konusunda yeni bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığı sorusu yöneltildi. Kuzu, şu değerlendirmede bulundu: "Onlarla ilgili düzenleme zaten net. Anayasa’da net, iç tüzükte net. Kendi iç tüzüklerine Anayasa Mahkemesi iç tüzüğüne bir kural koymuştu. Acil durumlarda işte böyle bir yola gidilebilir gibi zannediyorum. Ama bunu yasal dayanağı yok, anayasal dayanağı yok. Kendi koyduğu bir kural onun. Bu taraftan bir bağlayıcı olmaz yani. Kendi çalışması çünkü o."
"ANAYASA MAHKEMESİ HATASINDAN KENDİSİ DÖNECEK"
Burhan Kuzu’ya ayrıca "Anayasa mahkemesi bu hatadan nasıl dönebilir?" sorusu yöneltildi. AK Parti Milletvekili Kuzu, "Kendi dönecek. Yani eski yıllarda da anayasa mahkememizin her mahkemenin verdiği yanlış kararlar var. Zaman içinde içtihat değişikliği dediğimiz yolla kendisi dönüyor. Zaten içtihat oluşmamış, bir kararla oluşmaz içtihat. Yıllarca uygulama sonucu oluşur. Dolayısıyla bu kararından zaman içinde dönebilir. Biz onu bekleriz." dedi.
"TWİTTER YİNE DE KAPATILABİLİR"
Kuzu’ya ayrıca bundan sonra Anayasa Mahkemesi’nin kararı dururken, Twitter hakkında yerel bir mahkemenin kapatma kararı alıp alamayacağı soruldu. Burhan Kuzu, "Tabi ki alabilir. Vatandaş müracaat etmiştir. Kapatılmasını arzu eder ve TİB de kapatabilir. Çünkü bunlar hep söylüyorum ferdi başvuru. Yarın TİB de kapatsa Anayasa Mahkemesi tekrar karar verecek gibi kısır döngüye girer bu iş. İş baştan yanlış. O yüzden diyorum bu kurumun yeniden karar almasını engelleme. Çünkü ortada ticari bir tablo var. Twitter ile Türkiye arasında, haliyle bunun bir rayına oturup bu şekilde konuşulması lazım. Tüm Arap dünyasında bile Twitter adam yerine koyuyor o ülkeleri bizi saymıyor. Mahkeme de buna destek oluyor maalesef. Tablo bu. Evet, kararın milliyeti cibilliyeti olmaz ama zannediyorum herhalde mahkemeler kamu düzenini kamu yararını da bir anlamda önem arz ediyor. Sadece kişi hakları değil. Dengeyi iyi kurmak lazım." şeklinde konuştu.
"İçtihat değişikliğinden sonra Twitter tekrar kapanabilir mi?" şeklinde bir soru yöneltilen Kuzu, "Evet, tabi ki her zaman mümkündür. Yanlış yapıldığı zaman kapatır. Biz değil bizimle alakası yok. Anayasa Mahkemesi’nin yanlıştan dönmesi bireysel başvurunun inandırıcılığını sağlar o manada söyledim. Ama TİB ya da başka bir kurum yetkili veya Türkiye’deki mahkemeler alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir soru gündeme gelirse her zaman kapatabilir. Hiçbir engel yok. Hep diyoruz ferdi başvuru. Bunları öyle çok üst kurallar görüp herkesi bağlar elbette sonuç olarak ama ferdi başvuru olduğu için ilgili kişiyi bağlar önce." ifadelerini kullandı.
Ancak Anayasa Mahkemesi’nin farklı düşündüğünün hatırlatılması üzerine ise Burhan Kuzu, şöyle konuştu: "Kendi kanaatleri bunlar. Burada evrensel hukuk kararları dediğimiz ne olabilir bakın. Bizde YAŞ kararları için biliyorsunuz yargı yolu kapalıydı. Biz açtık bunu. Kapalı olduğu yıllarda İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidip o zaman bireysel başvuru yoktu, İnsan Hakları Mahkemesi kararı iç denetim yollarının tüketmeyi aramadı. Niye aramadı? Dava açılamaz çünkü diyordu. Öyle bir yol yok ki onu beklesin. Böyle bir durum olsa tamam diyeceğiz. Böyle bir durum yok ki ortada. Şimdi diyelim ki bir vatandaş efendim şikayetçi. Twitter’ın, müracaat etti kişilik haklarını ihlal var bunu durdur diyor. O zaten mahkeme dava açıyor. Mahkemenin kararını dinlemiyor. Twitter dinlemiyor. Onun üzerine tabi biz işte kapatmak durumunda kalıyoruz. Genel olarak o kişiyle alakalı kapatmadığı için. Başka yerlerde başka ülkelerde yapıyor bunu. İşte o zaman o kişi yani ayrıca açılsın diye tersinden giden biri benim Twitter hakkım engellendi iletişim hakkım kapatıldı diye o dava açıyor. Bu yol çalışabildiler zaman için. Ama söylediğim gibi ferdi başvurularda Anayasa Mahkemesi dikkatli olmazsa hoş bir tablo oluşmuyor."
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!