Twitter yasağına dava ödül getirdi
Twitter yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru nedeniyle ödül alan Yaman Akdeniz “bu ödülü almasını sağlayan” Başbakan ile “kendi koyduğu kuralları çiğneyen” Telekomünikasyon Başkanlığı’na teşekkür etti!..
Türkiye Yayıncılar Birliği’nce, bu yıl 20’ncisi verilen 2014 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, önceki gün Taksim Point Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine sunuldu.
Ödüle, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, Twitter yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvuru nedeniyle değer görülmüştü.
Törende ayrıca, 39 yıllık kitapçı Ahmet Atilla Gözendor, 17 yıldır hücre hapsinde yaşayan, orada çeşitli yabancı dilleri öğrenerek çeviriler yayımlayan Tonguç Ok ile Mezopotamya Kültür Merkezi’nde kitap sattığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Mülkiye Demir Kılınç’a özel ödül sunuldu.
Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal törende yaptığı konuşmada, 20 yıl öncesinden daha karanlık bir dönemden geçtiğimizi, ilerisinin de karanlık göründüğünü belirterek “Hep söylüyoruz, biz bu ödülleri vermeyi istemiyoruz, ama belli ki devam edeceğiz. Bizlere çok iş düştüğünün bilincindeyiz. O bilinçle klasik sloganı tekrarlayalım: Bu daha başlangıç, mücadele devam ediyor” dedi.
Her yıl düşünce ve ifade özgürlüğü nedeniyle yargılanan kişilere verilen ödülleri, ilk kez dava açarak kazanan akademisyenlerden Kerem Altıparmak, Türkiye’de paradigmanın değiştiğini söyleyerek “Türklük, Atatürk, askerin yerini, İslam, Tayyip Erdoğan ve peygamber aldı” diye konuştu.
Devletin paradigması ve metotları değiştiğinde, ona uygun mücadele yolları üretilmesi gerektiğini söyleyen Altıparmak, bu ödülün metotlarını ödüllendirdiğini ifade etti.
Akademisyen Yaman Akdeniz ise “oyunun kuralları” çerçevesinde 2009’dan bu yana yasak ve sansürlere karşı mahkemelere birçok başvuru yaptıklarını belirterek, “bu ödülü almasını sağlayan” Başbakan ile “kendi koyduğu kuralları çiğneyen” Telekomünikasyon Başkanlığı’na teşekkür etti.
Törende, Tonguç Ok’un ödülünü alan Sibel Ok, eşinin hapishaneden gönderdiği mesajı okudu. “Anayasal düzeni değiştirmek” suçundan 17 yıldır tutuklu bulunduğunu söyleyen Ok, bugün Kenan Evren’in de aynı gerekçeyle yargılandığını anımsattı.
Ok, mesajında, Haziran direnişçilerine de teşekkür ederek, “Ali İsmail’in, Berkin Elvan’ın önünde saygıyla eğiliyorum. Onlar karamsarlığa hakkımız olmadığını bize öğrettiler. Ödüllerin gereksiz olduğu bir ülke dileğiyle” dedi.
Mülkiye Demir Kılınç ise karşı karşıya kaldığı durum nedeniyle artık ülkede her şeyin yaşanabileceğine inandığını belirterek “Umarım yıllar sonra bunları gülümseyerek anarız. Umarım ödül almak için böyle süreçler yaşamayız” diye konuştu.
Törende son özel ödülü alan, Cağaoğlu’nun emektar ismi Ahmet Atilla Gözendor da ödülünü Haziran Direnişi sırasında ve Soma’da yaşamını kaybedenlere adadı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti