UAEK toplantısı devam ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulunun, Viyana'daki merkezinde dün başlayan olağan toplantısına, bugün de devam edildi.

Yayınlanma: 14.09.2010 - 14:19
Abone Ol google-news

Başta İran olmak üzere Suriye ve Kuzey Kore nükleer programındaki son gelişmelerin ele alındığı toplantının bugünkü sabah oturumuna, Viyana grubu olarak adlandırılan ABD, Rusya ve Fransa heyet başkanları katılırken, İran heyeti başkanı Büyükelçi Ali Asker Sultaniye'nin katılmadığı gözlendi.

ABD heyeti başkanı Büyükelçi Glyn Davies'in dünkü oturumun ardından basına yaptığı açıklamada, UAEK'in geçen yılki genel kurulunda kabul edilen ve İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olmasını ve nükleer tesislerini güvence denetimlerine açmasını öngören karar tasarısının geri çekilmesini istemesi, başta Arap ülkeleri olmak üzere tasarıya destek veren bağlantısız ülkelerin diplomatları arasında tartışmalara neden oldu.

Batılı diplomatlar da, İsrail'in bugüne kadar dikkate almadığı ve gereğini yapmadığı karar tasarısının geri çekilmesinin "uygun olmayacağını" belirterek, ABD'nin "İsrail'e açık destek verdiğini kanıtlamak üzere yaptığı bu açıklamanın, yönetim kurulu üyesi 35 ülke tarafından kabul edilme şansının çok zayıf olduğunu" savundu.

ABD heyeti başkanı Büyükelçi Davies basına yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik geçen yıl kabul edilen karar tasarısının, "ABD arabuluculuğunda İsrail ve Filistin arasında başlayan doğrudan görüşme süreci ile Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması müzakerelerini olumsuz etkileyeceğini" ileri sürerek, karar tasarısının geri çekilmesini talep etmişti.

Geçen yılki UAEK genel kurulunda kabul edilen ve İsrail'in nükleer tesislerini UAEK denetimlerine açmasını öngören karar tasarısının "yaptırım gücü olmadığını" ifade eden Arap ve Bağlantısız ülkelerin diplomatları ise, İsrail'in de UAEK üyesi diğer birçok ülke gibi nükleer tesislerini UAEK denetimlerine açmasının en doğru yöntem olacağını belirtti.

Diplomatik kaynaklar, ABD'nin İsrail'e arka çıkarak karar tasarısının geri çekilmesini istemesine, tasarıyı destekleyen İran'ın sert tepki göstereceği tahmininde bulundu.

UAEK kaynakları, başkan Yukiya Amano'nun İran ve Suriye'nin nükleer programı ile İsrail'e yaptığı resmi ziyarete ilişkin son raporuna yönelik, üye ülkelerin yarından itibaren başvuru sırasına göre sözlü beyanlarda bulunacağını bildirdi.

UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 17 Eylül'de sona ermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler