Üç ayda 90 kişi... Eğit-donat başlıyor

Türkiye ile ABD arasında imzalanan IŞİD’le mücadele amacıyla Suriyeli muhaliflerin eğitimini öngören “eğit-donat” programı bugün Kırşehir’de başlıyor. Proje kapsamında 3 ay boyunca 90 kişiye eğitim verilecek.

Yayınlanma: 20.05.2015 - 22:27
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında 19 Şubat 2015’te imzalanan anlaşma doğrultusunda, IŞİD’le mücadele amaçlı Suriyeli muhaliflerin eğitileceği “eğit-donat” programı resmen bugün başlıyor. Proje kapsamında, 90 kişi, Suriye’den Türkiye’ye geldi. Haftasonu sınıra yakın bir şehirde konaklayan ekip, eğitimin verileceği Kırşehir Hirfanlı’ya gitti. Proje ile ortalama 3’er aylık periyodlar ve 300’er kişilik gruplar halinde eğitim verilmesi planlanıyor.

İki ülke arasında imzaların atılmasının ardından başlayacağı tarih sürekli ertelenen eğit donat programı için ilk etapta iki ülkenin uzlaşıyla belirlediği Suriyeli muhalifler Türkiye’ye geldi. Bu kişiler sahadaki deneyimli savaşçılar arasından seçildi. Kişilerin seçiminde iki ülke de titiz inceleme yaparken, ABD için önceliği El Kaide bağlantılı gruplar, Türkiye için de önceliği YPG bağlantılı gruplar oluşturdu. Eğitilecek gruplar arasında Suriyeli Arapların yanı sıra Türkmenler de yer alacak. Önümüzdeki günlerde ise eğitilecek diğer grupların da Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

 

İlk hedef IŞİD

Türkiye ile ABD arasında, 19 Şubat’ta imzalanan anlaşma gereğince eğitilecek ve donatılacak kişilerin öncelikle hedefi IŞİD olacak. Ancak ilk eğitime başlayacak gruba kısa sürede yeni isimlerin eklenmesi hedefleniyor. Anlaşmaya konulan hüküm, başka ülkelerin de bu eğit-donat faaliyetine katılmasına olanak tanıyor. Önümüzdeki günlerde başta İngiltere’nin bu sürece destek vermesi bekleniyor.

Ürdün’de ilk etapta 90 kişi ile başlayan eğitimin diğer ayaklarının da Türkiye ve Suudi Arabistan’da olması kararlaştırılmıştı. Üç yıl içerisinde 3 ülkede toplam 5000 kadar muhalifin eğitilmesi planlanıyor. Bu eğitim sırasında Türkiye’de 3 yılda toplam ise 2200 kadar muhalif eğitilecek. Bu Suriyelerin silahlı donatımını ise ABD üstlenecek. Eğitimin faaliyeti için de geçtiğimiz günlerde ABD’den Türkiye’ye yaklaşık 40 kadar subay gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 9 Mayıs’ta 300 kişi ile başlayacağını söylediği eğit-donat programı ABD’den peş peşe gelen yanıtlar nedeniyle sürekli ertelenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler