'Üç beyazı dengeli tüketin' uyarısı

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Projeler Komisyonu Başkanı Mehtap Özkaya, "Bilimsel olarak bir kişinin günlük tuz ihtiyacı 6 grama kadardır. Bunun 3 gramı zaten yenilen sebzelerden kazanılır. Sağlıklı beslenme için üç beyaz çok dengeli tüketilmelidir" dedi.

Yayınlanma: 27.12.2013 - 14:56
Abone Ol google-news

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Projeler Komisyonu Başkanı Mehtap Özkaya, dernek genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarının gençliğin sağlıklı yetişmesini sağlayacağını belirterek, bu alışkanlıkların anne ve babalar tarafından küçük yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi.

"Şeker, ister şeker kamışı, ister pancar, ister nişastadan üretilsin, ister aşırı tatlı meyvelerden alınsın, sağlığa zarar verir" diyen Özkaya, şunları bildirdi: "Obezitenin başlıca nedenleri şekerdir. Obeziteyide şeker hastalığı takip eder ki tüm vücut fonksiyonları bu yolla yıkıma uğrar. Bir şişe gazozda 40 gram fruktoz şurubu, bir kutu gazlı kolalı içecekte 12 kesme şekere eşdeğer sakkaroz bulunduğu dikkate alınırsa yanlış uygulamanın boyutu daha iyi anlaşılır."

Beyaz ununda şeker gibi sakıncalı bir ürün olduğuna dikkati çeken Özkaya, "Kana çok çabuk karışan karbonhidrat içeriği ile insülin dengesizliği yaratarak, gereksiz yağ oluşturularak obeziteyi tetikler. Bilinen sakıncayı azaltmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekmekteki kepek oranını yüzde 60 oranında artıran bir tebliğ yayınlamıştır. Üç beyazdan bir diğer bileşen ise tuzdur. Bakanlık bununla ilgili, aşırı tuz tüketiminin önlenmesi amacıyla ekmekteki tuz oranını yüzde 2 'den yüzde 1,5'e düşüren bir tebliğ de yayınladı" diye konuştu.

Özkaya ayrıca tuz bileşimi içeriğindeki sodyumun vücudun su dengesini sağladığına değinen Özkaya, şöyle devam etti: "Tuzun fazla tüketimi yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve beyin kanamasına neden olarak insanların yatalak olmasına sebep olur. Vücuttaki gerekli kalsiyumun dışarı atılmasını sağlar ki kemik erime riskini artırır. Tuz yiyeceklere tat katıp iştah arttırdığı için çok yeme ile gelişen obezitenin başlıca nedenlerinden biridir. Bilimsel olarak bir kişinin günlük tuz ihtiyacı 6 grama kadardır. Bunun 3 gramı zaten yenilen sebzelerden kazanılır. Sağlıklı beslenme için üç beyaz çok dengeli tüketilmelidir."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler