Uçak mürettebatına 'domuz gribi' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, doğrulanmış domuz gribi vaka sayısını 985, ölüm sayısının ise 26 olarak açıkladı. Domuz gribiyle mücadele eden ülkelerin sayısı 20'ye yükselirken, Türkiye'de de her geçen gün önlemler arttırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı uçak mürettebatına yönelik domuz gribi rehberi ile hem mürettebatı hem de yolcuları yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi.

Uçak mürettebatına 'domuz gribi' uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.05.2009 - 06:10

Sağlık Bakanlığı uçak mürettebatına yönelik domuz gribi rehberi ile hem mürettebatı hem de yolcuları yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi. Domuz gribi rehberinde uçak mürettebatı veya yolcular, uçağa binmeden önce ani başlayan ateş, yaygın vücut ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve halsizlik gibi grip belirtilerini gösterdikleri takdirde uçağa binmemeleri ve uçağa biniş sırasında yolcuları karşılayan personelin ise uçağa binenleri gözlemleyerek bu konuda titiz davranmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunuldu.

Rehberde uçuş sırasında yapılacaklar şöyle sıralandı:

-Çok az sayıda personel, hastalık şüphesi olan kişiyle doğrudan temas etmelidir.

-Uçuş güvenliğinden taviz vermeden hasta kişi diğer yolculardan ayrı tutulmalıdır. Mümkünse yolcunun önündeki, arkasındaki ve yanındaki bir sıra koltuk boşaltılmalıdır. Mümkün olmadığı durumlarda; ön, arka ve yan koltuklarda oturan yolcuların cerrahi maske kullanması sağlanmalıdır.

-Hasta yolcuya, cerrahi maske takılmalıdır. Eğer cerrahi maske takamıyor ise hasta kişiye bir mendil bularak hapşırma veya öksürme esnasında ağzını ve burnunu kapatmasını istenmelidir.

-Personel, hasta kişiye yardım ederken eldiven kullanmalıdır. Eldiven kullanıldıktan sonra dikkatlice çıkarılmalı, imha edilmeli ve eller hemen yıkanmalıdır. Vücut sıvılarına (tükürük, balgam, burun akıntısı, kusmuk gibi) temas edildikten sonra da eller hemen su ve sabunla dikkatlice yıkanmalıdır. Eldivenler yıkanmamalı ve yeniden kullanılmamalıdır.

-Hasta kişiyle yakın temasta bulunacak olan personel, cerrahi maske kullanmalıdır. Personel, hasta kişiyle temastan sonra, maske ve eldivenini çıkardıktan sonra ve ortak kullanımı olan yüzeylere dokunduktan sonra ellerini dikkatlice sabun ve su ile yıkamalıdır.

-Sabun kullanımının mümkün olmadığı zamanlarda, alkol bazlı el yıkama solüsyonu/mendili kullanılmalıdır.


Uçağın havalandırma ve klima sistemi yolcular inene kadar çalıştırılmalı

Bakanlık rehberde, grip belirtileri olan bir kişinin tespit edilmesi halinde, inişe geçmeden önce inilecek havaalanındaki "Havaalanı Sağlık Denetleme Merkezi"ne kaptan pilot tarafından kule vasıtasıyla durumun rapor edilmesi gerektiğini bildirdi. Rehbere göre, kendisine hasta kişi bildirilen 'Havaalanı Sağlık Denetleme Merkezi' uçak ülkeye indiği zaman uygun müdahaleye hazır olacak ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirim yapacak.

Uluslar arası veya ülke içinde uçuş yapan uçakta, hasta bir kişi bulunuyor ise, uçuş mürettebatı ise hemen Havaalanı Sağlık Denetleme Merkezi ile iletişime geçecek. Uçağın havalandırma ve klima sistemi de tüm yolcu ve mürettebat uçağı boşaltana kadar çalıştırılacak, bu tip vakaları taşıyan uçaklar yeni sefere çıkmadan önce dekontaminasyon ve dezenfeksiyon işleminden geçirilecek.


Şüpheli vaka ile temas eden personel 7 gün boyuncu izlenecek

Rehberde, uçuş sonlandıktan sonra hastayla temasa geçmiş olan mürettebat için alınacak önlemlere ilişkin de bilgi verildi. Buna göre, uçuş sırasındaki şüpheli vaka sağlık birimine devredildikten sonra şüpheli vaka ile temas eden personel yedi gün boyunca grip belirtileri konusunda takip edilecek.

Bakanlık, uçuş mürettebatının bireysel korunma için alması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

-Özellikle hapşırdıktan ve öksürdükten sonra ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız. Alkol bazlı el temizleyicileri de etkili olmaktadır. Ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçınınız.

-Öksürürken ve hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık mendille kapatınız ve kullandığınız mendili çöp sepetine atınız.

-Eğer hastaysanız evde istirahat ediniz. Evde istirahat etmek, hastalığın diğer insanlara bulaşmaması için önemli bir tedbir olduğu gibi komplikasyon gelişmesini önlemek için de gereklidir.

-Uçak mürettebatı, hastalığın bulaşabileceği yüzeylere (hasta yolcuların oturdukları yerler, kullandıkları eşyalar ve tuvaletler) doğrudan temas durumunda, plastik, tek kullanımlık eldivenler kullanmalıdır. Bu eldivenler daha sonra başka bir işlem için kullanılmamalıdır. Hasta ile ilgilenen personel, kirlenmiş olan eldivenler ile başka yüzeylere temas etmemeli, eldivenli veya eldivensiz olarak ellerini yıkamadan kendi yüzüne (özellikle ağız, burun ve gözlerine) dokunmaktan kaçınmalıdır.

-Domuz gribi belirtilerini gösteren kişiler uçakla yolculuk yapmamalıdır. Eğer uçuş sırasında bir yolcuda grip belirtileri gözlenirse, kişinin hapşırma ve öksürmesi yoluyla uçağa yayılan damlacıkların sayısını azaltmak için cerrahi maske takması sağlanmalıdır. Aynı şekilde, görevli personel de maske kullanmalıdır. Tek kullanımlık yüz maskeleri bir daha kullanılmamalıdırlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler