Uçakta Kürtçe anons

Hükümetin sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar nedeniyle temel hak ve hürriyetlerle ilgili adımların askıya alındığı eleştirilerine karşı 'acil adım'lar atacağı belirtiliyor.

Uçakta Kürtçe anons
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2016 - 18:02

Bunlar arasında Akdamar Kilisesi'ndeki ayinlerin yılda bir kez yerine istenildiği zaman yapılması sağlanacak, azınlıkların mallarının iadesinin hızlandırılması, uçaklarda Kürtçe anons, yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi ve cemevlerine statü var.

Hükümet, temel hak ve hürriyetlerle ilgili adımların askıya alındığı eleştirilerini bertaraf etmek için 'acil adım' atacak.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, Akdamar Kilisesi’ndeki ayinlerin yılda bir kez yerine istenildiği zaman yapılması sağlanacak. Azınlıkların mallarının iadesi hızlandırılacak. Uçaklarda Kürtçe anons yapılacak. Yerleşim yerlerinin isimleri değiştirilirken cemevlerine statü de hızlandırılacak.

RAHATLATMA PAKETİ

Hükümetin değerlendirmeye aldığı konuların bir kısmı için yasal düzenleme gerekecek, bazıları ise uygulama tebliği ile hayata geçirilecek. Yapılan toplantılarda öncelikli yapılacak ve tartışma konusu olmaktan çıkartılacak konular belirlendi.

AZINLIKLAR VE AKDAMAR KİLİSESİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisesi’nde ayinlere, isteğe bağlı olarak izin verilebilecek. 5 yıldan beri yılda bir kez yapılan ayinlerin, talep olması durumunda yine izne bağlı olarak yılın istenilen bir zamanında yapılabilmesi sağlanacak, sınırlama kaldırılacak.

Azınlıkların mal varlıklarının iadesine ilişkin yaşanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Malların iadesi konusunda daha önce yapılan yasal düzenlemelere karşın, halen bürokratik engeller dahil bazı sorunlar yaşanıyor. Bunların hızlandırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak.

Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun açılması, bu paketin konusu olmayacak. Konu, uluslararası konjonktüre bağlı olarak ayrıca değerlendirilecek.

CEMEVİ TARTIŞMASI VE ALEVİLER

Cemevleri 'irfan merkezleri' olarak kabul edilecek. Belediye ve imar kanunlarında değişiklik yapılarak camilerde olduğu gibi elektrik, su ve temizlik giderlerinin karşılanması sağlanacak. Dedelere maaş verilecek. Alevileri temsil eden bazı dernek ve vakıflar yerine cemevleri ve dedelerin ön plana çıkartılması hedefleniyor. Hükümet kaynakları, Alevi gençlerin cemevlerinden uzaklaşmasının, illegal örgütlere yakınlaşması sonucunu doğurduğunu iddia ediyor. Aleviler ise cemevlerine verilen statünün ‘ibadethane’ olmamasına itiraz ediyor. Hükümet, itirazlara rağmen adım atarak, tartışmaların azalmasını planlıyor.

KÜRTÇE ANONS VE YER İSİMLERİ

Çözüm süreci döneminde sıkça konuşulan bazı adımlara da devam edilecek. "Terörle mücadeleyle eş zamanlı" atılacak adımlarla, Kürtlere verilen sözlerin bazıları yerine getirilecek. İdari kararla yapılabilecekler ve anayasal düzenleme gerektirenler ayrıldı. İdari kararla yapılacaklar arasında uçaklarda Kürtçe anons yapılması bulunuyor. Ayrıca yerleşim yeri isimlerinin değiştirilmesine hız verilmesi, bölgedeki tanıtım tabelalarında gerekli yerlerde, Kürtçe'nin olması sağlanacak. Vatandaşlık, yerel yönetimler ve Kürtçe eğitim gibi konular ise bu çalışmanın konusu olmayacak.

YENİ HEYET, YENİ MUHATAP

Bu paketten bağımsız olarak, Kürt sorununun çözümü için HDP dışında muhatapların da bulunduğu yeni bir mekanizmayla ilgili çalışmalar da sürüyor. Akil adamlara benzer bir yapı oluşturulacak. Bu yapıda sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, dernek ve baro yöneticilerine
de yer verilecek. Bölgedeki her düşüncenin yansıtılmasına özen gösterilecek. Bu mekanizma, bölgedeki operasyonların bitirilmesinden sonra devreye girebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler