Üçok katledilişinin 21. yıl dönümünde anıldı

Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Bahriye Üçok, katledilişinin 21. yıl dönümünde sevenlerinin katılımıyla gömütü başında anıldı.

Yayınlanma: 06.10.2011 - 15:22
Abone Ol google-news

Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, CHP’liler, Eğitim-İş, İşçi Partisi, Türk Hukuk Kurumu, Ulusal Eğitim Derneği ve gazetemiz okurlarının katılımıyla Bahriye Üçok için Karşıyaka Mezarlığı’nda anma töreni yapıldı.

Törende katılımcı tüm kuruluşların hazırladığı ortak basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Üçok’u 21 yıl önce evine gönderilen bombalı bir paketle onu katlettiler. Bu katliam, öğretim üyesi, yazar, milletvekili ve anne olan bir kadının ülkesine yararlı bir insan olarak yaşamak istemesinin, inandığı doğruları savunmakta direnmesinin ceremesi olarak ona layık görüldü. Ondan önce ve sonra yitirdiğimiz Kubilay’dan başlayarak Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Cevat Yurdakul, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu gibi sayısız aydınımız, hep inandıklarını, söyledikleri, hurafeye boyun eğmedikleri ve bilimden şaşmadıkları için emperyalizmin beslediği dinci gericiliğin hedefi oldular. Karanlık güçler, cumhuriyetle ve onun değerleriyle hesaplaşmak istiyor. ‘Yurtta ve dünyada barış’ şiarı ile kurulmuş olan cumhuriyetimiz, dış güçlerin tahrikleri ile kimi kez din, kimi kez ideoloji, kimi kez etnik kimlikler üzerinden oyunlar ve tuzaklarla zayıflatılmak isteniyor. Sadece emperyalist ülkelerin işine gelecek olan bu bölme ve yıpratma oyunlarına alet olanlar unutmamalıdırlar ki kendi insanlarına-yurttaşlarına kurşun atanlar iflah olmazlar. Bir halkın parçalanması ve zayıflaması ancak daha güçlü olanlara hizmet edecektir. Bahriye Üçok’a, bugün Ankara’nın orta yerinde masum yurttaşlara, Güneydoğu’da gencecik insanlara atılan her bomba, sıkılan her kurşun, kendimizi vuracaktır. Emperyalizme, tetikçilik yapanlar, özünde tetiği kendilerine çekiyor. Bunu anlamayanlara verilecek en değerli yanıt, yitirdiğimiz aydınlarımızın uğruna öldükleri değerleri savunma kararlılığımız olacaktır. Onları katledenlere şunu söylüyoruz: Bağımsızlık ve aydınlanma mücadelesi, hepimizin önünü açacak bir mücadeledir. Ülkemizde gelişme, ilerleme, barış ve esenlik ancak bağımsızlıkla ve bilimin yol göstericiliğinde olanaklıdır. İnsanı, insana düşman eden anlayışlar, bilimi reddeden anlayışlardır. Bilim tek yol göstericidir. Gerçeği görelim. Gözlerimizi açalım. Yeni kurbanlar vermemek için safları sıklaştıralım. Üçok, yaşamını aydınlanma mücadelesine adadı. Bir kadın olarak da kadın haklarının yılmaz savunucusu oldu. Bugün kadınlar ayaktadır. HES’lere, Füze Kalkanına ve kendilerine yönelik şiddete karşı her yerde direniyorlar.”

Katılımcılar törenin ardından, Danıştay Saldırısı’nda görev başında yaşamını yitiren hukukçu Mustafa Yücel Özbilgin’in gömütünü ziyaret etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler