Ukrayna doğalgaz şartını söyledi

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergey Korsunsky, Rusya-Ukrayna doğalgaz anlaşmazlığında, ekonomik unsurların krizde ikincil sorunlar olduğunu, biriken 300 milyon metreküplük miktarın sisteme verilmesi durumunda kendilerinin gaz transitini gerçekleştirmek için hazır olduklarını bildirdi.

Ukrayna doğalgaz şartını söyledi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.01.2009 - 15:47

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) tarafından doğalgaz krizine ilişkin düzenlenen panele katılan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergey Korsunsky, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın hem siyasi hem de ekonomik boyutu olduğunu söyledi.

Söz konusu anlaşmazlık dolayısıyla Gazprom'un para kaybettiğinin doğru olduğunu belirten Korsunsky, ''ancak şirketin bu parayı önümüzdeki günlerde fazlasıyla geri alacağını'' öne sürdü.

Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlıktan bir çok ülkenin olumsuz etkilendiğine işaret eden Korsunsky, mevcut duruma ilişkin Ukrayna aleyhine yöneltilen suçlamaların ''tamamıyla temelsiz'' olduğunu savundu.

Ülkesinin, doğalgaz sisteminin ''güvenilir bir parçası'' olduğunu söyleyen Korsunsky, ''bir gecede güvensiz bir ortak haline geldik, nasıl gaz sevkıyatı yapılacağını bilemez olduk. Bu mümkün müdür?'' diye konuştu.

''Sorunun boru hatlarından değil, farklı dünya görüşlerinden kaynaklandığını'' ifade eden Korsunsky, Rusya'nın çeşitli nedenlerde ''Ukrayna'nın itibarını düşürme ve Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini bozma'' amacında olduğunu iddia etti.

Rusya'nın ayrıca Ukrayna'nın ''ağır sanayi ayağını da kesmeye çalıştığını'' öne süren Korsunsky, ülkesinin dış ticaretinde çok önemli yeri olan metalurji ve kimya sanayisine gaz gitmemesi durumunda, bu sektörlerin duracağını ve Rusya'nın da bundan ''menfaat sağlayacağını'' savundu.


"Gazın yönünü çevirirsek, biz gazsız kalırız"

Rusya'nın ayrıca kuzey ve güney akım projeleri için Avrupa'yı ikna etmek istediğine de işaret eden Korsunsky, Avrupa'da suni bir yakıt açığının oluşturulmasıyla, doğalgaz fiyatlarının da yükseltilmesine çalışıldığını söyledi.

''Ekonomik unsurlar bu krizde ikincil sorunlardır'' diyen Korsunsky, kendilerinin gaz transitini gerçekleştirmek için hazır olduklarını vurguladı.

Şu anda gaz sisteminin iki karşıt istikametten çalışamayacağını belirten Korsunsky, Ukrayna'nın doğudaki sanayicilere gaz vermek için batıdan gaz sevkıyatı yaptığını, gazın yönünün çevrilmesi durumunda Ukrayna'nın büyük bir kısmının gazsız kalacağını söyledi.

Korsunsky, ''toplam biriken 300 milyon metreküplük bir miktarın sistemimize verilmesi ve sistemimizin normal bir hale getirilmesi durumunda, derhal batıya gaz sevkıyatına başlayacağız. Gazprom'un biriken gaz miktarını sisteme vermesinin ardından biz bunu vereceğiz'' diye konuştu.


"Türkiye, barışçıl çözümlerin öncüsü olmalı"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Türkiye'nin enerji açısından önemli bir jeopolitik konumda olduğuna işaret ederek, ülke olarak tek başına enerji güvenliğini sağlamada uluslararası enerji güvenliğinin temininin önemli olduğunu vurguladı.

Ukrayna-Rusya arasındaki doğalgaz krizinin Avrupa ülkeleriyle beraber Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini belirten Vural, Türkiye'nin uygun bir çözüm arayışını oluşturması gerektiğini ve doğu-batı enerji koridoru özelliği açısından barışçıl çözümlerin öncüsü olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya'ya doğalgaz açısından mevcut bağımlılığını azaltıcı ve rekabet edilebilir enerji politikaları geliştirmesinin önemine de işaret eden Vural, bu kapsamda Nabucco Projesinin de önem kazandığının altını çizdi.

Vural, Avrupa Birliği'nin de Rusya-Ukrayna krizi sırasında garantör mekanizmalarını ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

 

"Sorun Türkiye'nin kaderini etkilememeliydi"

Doğalgaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Tuğrul Erkin de iki ülke arasındaki sorunun ticari yollardan çözülmesi gerektiğini ifade ederek, ''Rusya-Ukrayna arasındaki doğalgaz ihtilafı bizim kaderimizi etkileyecek boyuta getirilmemeliydi, Türkiye taraf edilmemeliydi'' dedi.

Söz konusu problemin yeni bir konu olmadığını, her yıl buna benzer anlaşmazlıkların yaşandığını anımsatan Erkin, farklı konulardaki anlaşmazlıkların doğalgaz konusuna sıçramaması gerektiğini ifade etti.

Batı hattından gelen gazın kesilmesiyle Türkiye'nin çeşitli alternatiflerle sistemi yönettiğini anlatan Erkin, Türkiye'nin krizi fırsat haline getirerek Nabucco projesine gereken önemi vermesi gerektiğini kaydetti.

TÜRKSAM Enerji Enstitüsü Başkanı Mustafa Özcan Ültanır da ikinci Mavi Hat, Güney Akım Projesi ve Nabucco gibi alternatif projelerin mevcut durumda ortada olmadığını, bu yüzden Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz hattının Türkiye açısından önemli olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler