Ukrayna'dan ilk ölüm haberi

Başkent Kiev'deki muhalif gösteriler sırasında 3 kişi vurularak hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 22.01.2014 - 23:30
Abone Ol google-news

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de geride bıraktığımız pazar gecesi radikal gruplarla polis arasında başlayan olaylarda gerilim tırmanarak sürerken, önceki gece ve dün, dört eylemci, hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’daki gelişmelerin kaygı verici boyutlara ulaştığını söylüyor.

Önceki gece, Dinamo Kiev Stadı’nın girişindeki sütunların üzerinden polise yanıcı madde atan bir gösterici 13 metre yükseklikten aşağı düşüp hayatını kaybederken, diğer üç kişinin, açılan ateş sonucunda öldürüldüğü bildiriliyor. Öte yandan Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, polisin eylemcilere gerçek mermi kullanmadığı ifade edildi ve olayların bir provokasyon olduğu dile getirildi.

Ukrayna’da muhalif gösteriler başladığından beri ilk kez can kaybı yaşanıyor.

Ukrayna basınında çıkan bazı haberlerde, ölenlerden birinin keskin nişancı ateşiyle vurulduğu da iddia edildi.

Ukrayna’daki olaylara yönelik olarak AB üyesi ülkelerden farklı yankılar geldi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna hükümetinin tutumu karşısında “harekete geçme” uyarısında bulundu.

Barroso, “Barışçı göstericiler vuruluyor ya da temel hak ve özgürlüklere yönelik ciddi saldırılar yaşanıyorsa, bu durumda Ukrayna ile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmek zorundayız. Muhtemelen hükümetin tutumunun bazı sonuçları olacak” dedi.

Barroso sorular üzerine, “harekete geçmekten” ne kasdettiğini söylemek için erken olduğunu belirtti.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yaptırım zamanının geldiğini söylerken, Polonya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yaptırım konusunda acele edilmemesi gerektiğini duyurdu. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’da ise dün Ukrayna’yla ilgili kabul edilen kararda, olaylardan Ukrayna’daki “radikal milliyetçi gruplar” ve bunlara destek verdiği ifade edilen Batılı ülkeler sorumlu tutuldu.

Diğer taraftan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, parlamentoda grubu bulunan üç muhalefet partisinin liderleriyle doğrudan müzakere masasına oturmayı kabul etti. Muhalefet liderleri, öncelikli olarak, geçen hafta kabul edilen ve Ukrayna’daki gösteri özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getiren yasaların iptalini talep ediyor.

Öte yandan, son dönemlerde muhalif seçmen kitlesinde radikal milliyetçiliğin güçlendiği ve muhalefet liderlerinin, eylemcilerin önemli bir bölümünü denetleyemediği görülüyor. Gerek Batılı, gerekse Rus siyasi gözlemciler, gerilimin tırmanması halinde, Ukrayna’nın farklı illeri arasındaki çatışmaların artabileceğini, bunun da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü açısından olumsuz sonuçlarının olacağını söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler