Ulaştırma Bakanı Turhan'dan sinyalizasyon sorusuna skandal yanıt

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ankara'da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan YHT faciasıyla ilgili açıklama yaptı. Cahit Turhan, bir gazetecinin Ankara'da kaza yapan trenlerde sinyalizasyon olup olmadığı sorusunu "Bu doğru bir soru değil" diyerek cevapsız bıraktı. Turan bu yanıtın ardından başka soru almayarak gazetecilerin yanından ayrıldı.

Yayınlanma: 14.12.2018 - 13:59
Abone Ol google-news

<video:1170236>


Ulaştırma Bakanı Turhan, Ankara'da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan YHT faciasına ilişkin ''Adli ve idari tahkikat devam ediyor. Sinyalizasyon sistemi demir yollarımızda son birkaç yıldır tesis etmeye başladığımız bir sistemdir.

Sinyalizasyon sistemi demir yolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor'' dedi.

''Bu soru doğru bir soru değil'' 

Bakan Turhan, ''Bu trenlerde bu sistem var mıydı?'' sorusuna ise ''Bu soru doğru bir soru değil'' yanıtını verdi.

Korkunç iddia: Sinyalizasyon yok 

Ankara - Sincan arasındaki YHT seferleri, Sincan - Kayaş banliyö tren hattının yenilenmesi çalışmaları nedeniyle bir dönem yapılmıyordu. YHT, bu nedenle Ankara Gar’dan değil Sincan’dan kalkıyordu. Başkentray adı verilen banliyö hattı tamamlanmadan, 24 Haziran seçimleri döneminde bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Raylar ve duraklarla birlikte tüm sistemin yenilendiği çalışmalarda sinyalizasyon sistemi yapılamadı. Açılış, sinyalizasyon sistemi eksik olarak 12 Nisan’da yapıldı.Açılıştan sonra YHT seferleri yeniden Ankara Garı’ndan başlatıldı. Ancak trenlerin yaklaşık 9 aydır sinyalizasyon desteği olmadan seferlere çıktığı öğrenildi. Tren seferlerinin, Sincan’da bulunan görevliler tarafından telefonla veya telsizle idare edildiği ifade edildi. Kazanın, YHT’nin hareketinden 10 kilometre sonra gerçekleştiği belirtilerek, trenin saatte 250 kilometre hıza ulaşmasının mümkün olmadığı, 90-100 kilometre hıza ancak ulaşabileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

Ankara’dan Konya’ya dün 06.30’da hareket eden 206 yolculu Yüksek Hızlı Tren (YHT), yaklaşık 10 kilometre sonra 06.36’da, aynı hat üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz trenle kafa kafaya çarpıştı. 3’ü makinist 8 kişi yaşamını kaza yerinde yitirdi, 1 yolcu da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi, 86 yolcu yaralandı, 2 yaralı yoğun bakıma alındı. 3 makinistten birinin, kılavuz lokomotifte görevli olduğu belirtildi.

<haber-yatay:1169616,1169157,1168704,1168518>

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler