Uludere'de arpa boyu yol yok

Uludere'de yaşanan katliam acısının yıldönümü yarın. 34 insan yarım saat içinde paramparça olurken kıyıma ilişkin soruşturma kaplumbağa hızıyla ilerliyor.

Yayınlanma: 27.12.2012 - 07:50
Abone Ol google-news

“2011/1019” numaralı dosyayla soruşturmayı başlatan Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kayıtlarına olay yeri “28 Aralık 2011 tarihinde Uludere ilçesi ile Irak ülkesi sınır hattında bulunan Kuraniş mevkii” olarak geçmişti.

Dosyaya yalnızca görgü tanıklarının ifadesi yansırken tek bir askeri ya da sivil yetkilinin ifadesine bile başvurmayan savcılığın olay yerini inceleme yöntemi de tartışmalara neden olmuştu. Çünkü olay yeri incelemesini iki savcı “kuşbakışı” yapmıştı. Bu belirleme keşif tutanağına şöyle yansımıştı:

“Olay yerinin Irak ülkesi sınırları içerisinde Kuraniş olarak adlandırılan yerde bulunan yüksek bir dağın yamaçları ve zirvesi olduğu, dağın tamamının karla kaplı olduğu ve dağın yamaç ve zirvelerinde 4 adet bomba patladığını gösterir büyük siyahlık bölgenin bulunduğu, söz konusu bölgelerin tamamen açık olan yerler olduğu ve görüşü zorlaştıracak hiçbir engelin bulunmadığı, helikopter hareket halinde iken söz konusu yerlerin tamamının kamera ile görüntülenerek kaydedildiği, patlayıcı madde isabet eden yerlerde ve dağın diğer yerlerinde helikopter içinde bulunmamız nedeniyle çıplak gözle ölü hayvan ya da insanın görünmediği, yine çıplak gözle insan ve hayvan geçtiğine dair iz görülmediği, bu tespitlerin kaydedilen kamera görüntülerinden tespit edilebileceğinin değerlendirildiği anlaşılmakla, olayların yatışması ve güvenliğin sağlandığı yakın bir günde olay yeri incelemesi yaptırılmasına ve olay yeri görüntülerinin uzman bilirkişilere incelettirilmesine karar verilerek işbu olay yeri inceleme tutanağı hep birlikte imza altına alındı.”


Uludere Savcılığı “görevsizlik” kararı vererek dosyayı bu kez Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı’na gönderdi. Şubat ayından itibaren katliama ilişkin soruşturma Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı bünyesinde toplanan ve “2001/3590” numarayla yürütülen dosyaya ilişkin gizlilik kararı alındı. Yaklaşık 10 aydır Diyarbakır Savcılığı’nda bekleyen dosyada, “İnsansız hava aracının aktardığı görüntüleri değerlendiren, bombalama talimatını veren, harekât planı kapsamında bombalamayı gerçekleştirenlere” yönelik tek bir somut ilerleme kaydedilmedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler