Uludere'de ölenler anıldı

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde bir yıl önce F-16'larca gerçekleştirilen hava saldırısında hayatını kaybeden 34 kişi anıldı. Anma nedeniyle Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere birçok ilden binlerce insan Gülyazı köyüne geldi.

Yayınlanma: 28.12.2012 - 13:32
Abone Ol google-news

Aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP milletvekilleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve sanatçıların bulunduğu gruplar, Şırnak'tan karayoluyla gruplar halinde Gülyazı köyüne geldi.

Anma etkinliği nedeniyle güvenlik güçlerince Şırnak Uludere karayolunda yoğun önlemi alınırken, grupların kontrollü bir şekilde köye girişlerine izin verildi.

Köy girişinde geçen yıl meydana gelen olayda yakınlarını kaybedenler, gelenlerle tokalaştı. Köyde bazı yerlere siyah bayraklar asıldı.

Zaman zaman PKK lehine sloganların atıldığı etkinlikte, yapılacak konuşmaların ardından olayda hayatını kaybedenlerin mezarlıkları ziyaret edilecek. Ayrıca, mevlit okutuldu.

Demirtaş: Takipçisi olacağız  

Uludere'de 34 kişinin ölüm yıldönümünde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş delillerin toplanmasına rağmen bir yıldır sorumluların ortaya çıkarılma-masından yakındı. Anma törenine katılan Demirtaş, olayın takipçisi olacağını söyledi.

Hakkari'de esnaf Uludere için kepenk açmadı

Hakkari ve ilçelerinde esnaf, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin ölüm yıldönümü nedeniyle bugün kepenkleri açmadı.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Ortasu (Roboski) Köyü'nde 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın birinci yıldönümü nedeniyle Hakkari merkez, Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde esnaf protesto amaçlı kepenk açmadı. Sadece eczane ve fırınların açık olduğu Hakkari ve ilçelerinde polis geniş güvenlik önlemi aldı. Güvenlik önlemlerini artıran polis, ara sokaklarda toplanmalar olmaması için de sürekli devriye geziyor.

'Uludere katliamı', yıl dönümü nedeniyle Antalya ve İstanbul'da da protesto edildi. Beyazıt Meydanı'nda protesto edildi. Beyazıt Meydanı'nda toplanan ve üzerilerine ''Roboski'yi unutma, unutturma'' yazılı tişörtler giyen kendilerini ''Devrimci Demokrat Yurtsever Öğrenciler'' olarak tanımlayan grup, bir süre slogan attı. Grup, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin önünden geçtiği sırada, bazı öğrenciler de slogan ve alkışlarla gruba destek verdi.

Akdeniz Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, Uludere olayının birinci yılı nedeniyle eylem yaptı. Öğrenciler, Rektörlük binası önüne kadar yürüyüp basın açıklamasını okumak istedi. Ancak özel güvenlik görevlilerinin izin vermemesi üzerine öğrenciler, Rektörlük binasına yakın bir bölgede oturma eylemi yaptı. Hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizin etrafında mum yaktı ve dövizin üzerine karanfil bıraktı.

Karabük Üniversitesi'nde de bir grup öğrenci, Uludere olayında hayatını kaybedenler için mum yaktı, yere serdikleri siyah bir beze karanfil bıraktı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon