Uluslararası Af Örgütü'nden Cumartesi Anneleri açıklaması: Kızgınlıkla takip ediyoruz

700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu Çukurluçeşme Sokağı’nda basın açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 10.11.2018 - 13:27
Abone Ol google-news
Ramazan Yazıcı’nın akıbetinin sorulduğu 711. hafta açıklamasına katılan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou, “25 Ağustos 2018’de çok ciddi baskılar ve şiddet karşısında 700. haftanızın engellenmesi bizleri hem şoke etti hem kızdırdı. Ondan sonraki yaşadığınız baskıları kızgınlıkla takip ediyoruz. Kaybedilen yakınlarınızın akıbetini sorma hakkınız durdurulamaz. Engellenemez” diye konuştu. 
 
Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki 710. buluşmasını polisin engellenmesi sonucu İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirildi. Eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,Turan Aydoğan, HDP Milletvekili Hüda Kaya, Oya Ersoy, Garo Paylan, Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar Direktörü  Filippou, ve Türkiye Temsilcisi Milena Buyum ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı.
 
‘Etkin soruşturma yapılmıyor’
 
Kaybedilenlerin akıbetinin sorulduğu eylemde basın açıklamasını okuyan kayıp yakını Besna Tosun buluşma mekanları olan Galatasaray’ın Cumartesi Anneleri’ne yasaklı olduğunu belirterek gözaltında kaybetme suçunun cezasız bırakıldığını dile getirdi. Kaybedilenlerin aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılması büyük bir adalet boşluğuna yol açtığına değinen Tosun, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de uzun yıllardır Türkiye’de güvenlik güçlerinin eylemlerinden dolayı yaşanan ihlallerde, etkili soruşturma yapılmayarak sürecin fiili cezasızlıkla sonuçlandırıldığına dikkat çekmektedir. 711. haftamızda AİHM’in dikkat çektiği cezasızlık davalarından biri olan Ramazan Yazıcı dosyasını kamuoyuyla paylaşıyoruz. 36 yaşındaki Ramazan Yazıcı Diyarbakır, Silvan arasında bir minibüs ile yolcu taşımacılığı yapıyordu. 22 Kasım 1996 tarihinde saat 09.00 sıralarında Silvan Melikahmet Garajı’nda kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından gözaltına alındı” dedi. 
 
‘Savcıları göreve çağırıyoruz’
 
Tosun şöyle devam etti: “Yazıcı ailesi savcılığa Terörle Mücadele Şube polisleri hakkında yasa dışı gözaltı yaptıkları gerekçesiyle şikayette bulundu. Ardından Yazıcı Ailesi konuyla ilgili DGM Başsavcılığına, OHAL Bölge Valiliği’ne, Emniyet Müdürlüğü’ne, Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Yazıcı Ailesi’nin başvurduğu İHD Diyarbakır Şubesi ve Uluslararası Af Örgütü de resmi merciler nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak Ramazan Yazıcı’nın gözaltına alınmadığı ileri sürüldü. Olayın peşini bırakmayan İHD iki yıl sonra Ramazan Yazıcı’nın elleri ve ağzı bağlı olan cansız bedeninin, 3 Aralık 1996 tarihinde İdil’e bağlı Sarıköy ve Mağara köyleri arasında bulunduğu ve İdil Merkez Mezarlığı’na kimliği meçhul kişi olarak gömüldüğü gerçeğine ulaştı. Mezarlıkta kimliği meçhul kişilerin gömülmesine ilişkin kayıt tutulmadığı için Ramazan’ın mezar yeri bulunamadı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’ndaki dosyada hiçbir gelişme yaşanmazken AİHM’e taşınan dava mahkumiyetle sonuçlandı. Ramazan Yazıcı’nın mezar yerini açığa çıkartacak, sorumlu olanların belirlenmesini ve cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir soruşturma başlatılması için, savcıları göreve çağırıyoruz.”
 
‘Yanınızdayız’
 
Uluslararası Af Örgütü’nün Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou ise Cumartesi Anneleri’nin 700. buluşmalarının bastırılmasının ve engellenmesinin kendilerini hem kızdırdığını hem de şoke ettiğini söyledi. Filippou konuşmasına şöyle devam etti: “O günden bu yana yaşadığınız baskıları da aynı kızgınlıkla takip ediyoruz. Sizin kaybedilen yakınlarınızın akıbetlerini sorma hakkınız durdurulamaz, engellenemez. Yıllardır sizin mücadelenizin alanı olan Galatasaray’a dönebilmeniz için sizin yanınızda kampanyamıza devam edeceğiz. Bu hakkınızı tekrar tesis edebilmenizi sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye ve dünyadaki tüm şubeleriyle birlikte her daim sizin yanınızdayız.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler