Uluslararası borsalarda geçen hafta

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD doları, Japon yeni dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kaybederken, altın fiyatları yükseldi. ABD hükümeti, Citigroup'u kurtarma planını hafta içinde açıkladı. Citigroup, ABD Hazinesi, Fed ve Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) ile yaptığı anlaşma sonucu 40 milyar dolar değerinde sermaye desteği alacak.

Yayınlanma: 29.11.2008 - 11:20
Abone Ol google-news

ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,5 oranında küçüldü. Ticaret Bakanlığı, daha önce yüzde 0,3 olarak tahmin edilen daralmanın, yüzde 0,5 olarak revize edildiğini bildirdi. Yüzde 0,5'lik daralmanın, 2001 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 1,4'lük küçülmeden sonraki en kötü veri olduğu belirtiliyor.

ABD'de ekim ayında tüketici harcamaları yüzde 1, dayanıklı mal siparişleri ise yüzde 6,2 düştü, kişisel gelirler ise yüzde 0,3 arttı. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ABD'de tüketici harcamaları geçen ay 2001 yılından bu yana en büyük düşüşle yüzde 1 oranında değer kaybetti. Bakanlık kişisel gelirlerin ise geçen ay yüzde 0,3 arttığını belirtti.

ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarındaki büyük düşüş, ABD ekonomisinin durgunluğa gittiği endişelerini artırdı. Bakanlığın açıkladığı bir başka veriye göreyse, ABD'de Ekim ayında dayanıklı mal siparişleri son 2 yılın en fazla düşüşüyle yüzde 6,2 geriledi. Ekonomistler, dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 3 düşmesini bekliyorlardı. Dayanıklı mal siparişlerinde otomobil ve uçak siparişlerindeki düşüş önemli rol oynadı.

Öte yandan, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısında düşüş yaşandı. Önceki hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ABD Doları'nın uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü kapanış ve cuma günü öğle değerleri şöyle oldu:

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,2660 dolardan kapanan Avro, cuma kapanışta 1,2705 dolara yükseldi. Aynı borsada haftaya 1,4976 dolarda giren İngiliz Sterlini ise cuma kapanışta 1,5412 dolara çıktı.

 

Altın fiyatları

Londra Borsası'nda, altının ons fiyatı pazartesi günü 816,75 dolar iken, cuma günü 819 dolardan kapandı.

 

Menkul kıymet piyasaları


New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler, ''Şükran Günü'' alışverişlerindeki artışlar nedeniyle haftayı yükselişle kapattılar.

Dow Jones Endeksi, ortalama yüzde 9,7 oranında değer kazanarak 8.829,04 puandan haftayı kapattı.

Teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 10,9 ve Standard and Poor's 500 endeksi de yüzde 12 oranlarında değer artışıyla haftayı kapattılar.

Tokyo Borsası'nda, Nikkei Endeksi geçen hafta, 601,48 puan değer kazanarak, 8.512,27 puanda kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE-100 endeksi de 507,05 puan yükselerek, 4.288,01 puandan kapandı.

 

Petrol fiyatları

Uluslararası ham petrol fiyatları, 55 doların altında seyrediyor. ABD ham petrolünün ocak ayı varil teslim fiyatı, haftanın son işlem gününde 54,43 dolardan işlem gördü. Brent türü Kuzey Deniz Ham Petrolü'nün ocak ayı varil teslim fiyatı da 53,49 dolar düzeyinden alıcı buldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, petrol üretimini yeniden kısmaya hazırlanıyor.
Kartele üye ülkelerin bakanları, Kahire'de bugün başlayan toplantıda, aralık ayında yeniden kesinti yapıp yapmama konusunda belli ölçüde karar verecekler.

1980'lerden buyana dünya petrol talebi ilk kez daralma gösterirken, OPEC'in de 55 doların altına düşen petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için yeniden kesintiye gidebileceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler