Uluslararası sürdürülebilir su ve atıksu yönetimi sempozyumu
Konya Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bir komplo teorisi olmadığını belirterek, ''Yeryüzünde kaynaklarda daralma var. Zaten kaynakların sınırlı olduğunu biliyorduk. Hava, su ve toprak kaybediliyor, özelliği bozuluyor'' dedi.
Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu Dedeman Konya Otel'de başladı. Sempozyum, Çevre ve Orman Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi (SÜ), TÜBİTAK, Konya Sanayi Odası, MÜSİAD Konya Şubesi, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve TEMA'nın işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
SÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr Mehmet Emin Aydın, üç gün sürecek sempozyumda Türkiye'nin yanı sıra 12 ülkeden 43 bilim insanının 70 sözlü ve 217 poster ile sunum yapacaklarını söyledi.
Aydın, Türkiye'de karasal iklim, küresel ısınma ve diğer nedenlerle su kaynakları üzerindeki baskının arttığını belirtti. KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş da 3 gün boyunca ''sudan konular'' üzerinde konuşacaklarını ifade etti. Dünyada üzerinde senaryolar yazılan, zaman zaman ülkeler arasında savaş nedeni sayılabilen su üzerinde tartışmak üzere sempozyumu düzenlediklerini anlatan Uzbaş, çevre olgusunun da önemli baş parametrelerden olduğunu belirtti.
Uzbaş, yeterli miktarda temiz suyun elde edilmesinin dünyanın başlıca sorunu olduğunu söyleyerek, ''Suyun temiz elde edilmesiyle sorun bitmiyor. Bunun ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da önemlidir'' dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, dünden bugüne herkesin üç maddeye daha fazla ihtiyacı olduğunu, bu üç maddenin temiz su, temiz hava, temiz toprak olduğunu anlatarak şunları kaydetti:
''Yaşayabilmemiz için bu 3 unsurun mutlaka gerçekleştirilmesi gerekiyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği bir komplo teorisi değil. Yeryüzünde kaynaklarda daralma var. Zaten kaynakların sınırlı olduğunu biliyorduk. Hava, su ve toprak kaybediliyor, özelliği bozuluyor. Yeryüzünde küresel ısınma ve iklim değişikliği ile teneffüs ettiğimiz oksijen oranlarında bile azalmalar meydana geldi. Bütün insanlığın çözümler üretmesi gerekiyor.
Bu anlamda Kyoto Protokolü, insanlığın buluşması adına umut veren bir gelişmeydi. Tabi dünyada en çok kirleten ülkeler, bu tip kısıtlamalara en çok karşı çıkanlar. Bugün yeryüzünde bu protokollere uymayan bazı ülkeler, yeryüzündeki olumsuz faktörlerde en büyük paya sahip kirletici ülkelerdir. Diğer ülkelerin belirli şartlara uymasıyla dünyadaki iklim korunamaz. Kyoto Protokolü hükümetimiz tarafından imzalandı ve uygulamaya kondu. Diğer ülkelerin de aynı hassasiyeti göstermesi lazım.''
Yerel yönetimlere de arzu edilen noktaya ulaşılması için önemli görevler düştüğünü dile getiren Akyürek, toplu ulaşım araçlarının denetimlerinin yanı sıra şehirdeki diğer kirleticilerle ilgili alınacak çok sayıda tedbir olduğunu söyledi.
Akyürek, özellikle Konya'nın su politikası açısından Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, Konya Ovası'nda açılan 60 binden fazla kaçak kuyu olduğunu bildirdi. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise önemli olanın çevreye saygı olduğunu dile getirerek, insanın çevreyi sadece kendi varlığı için düşünmemesi gerektiğini belirtti. Su konusunun Konya'nın gündeminden hiç eksik olmadığını anlatan Doğan, hemen hemen her vesileyle atık suyun bertarafı ve suyun verimli kullanımının konuşulduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza