Üniversite giriş sınavı için uzmanlardan uyarı: Sadece test çözmeyin
Üniversite giriş sınavı tarihi yaklaşırken uzmanlardan adaylara önemli uyarılar geldi.
Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan üniversite adaylarının, “bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamaya’’ dayalı olacak Temel Yeterlilik Testi (TYT) için geçmiş yılların ALES sorularına çalışmaları öneriliyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları rehberlik koordinatörü Cihan Yeşilyurt, 23-24 Haziran’da yapılacak TYT ve Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girecek adaylara şu önerilerde bulundu: “Artık bütün testlerin ağırlıkları aynı. Bir öğrenci matematik testinden de, sosyal testinden de aynı puanı alacak. Her bir sorunun değeri 1.33 puan. Dolayısıyla öğrencilerin bu önemli ayrıntı doğrultusunda çalışmaları gerekiyor. Geometri sorularında gerek sayısal gerekse eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil alanı öğrencilerinin çok zorlandıklarını ve düşük net yaptıklarını gözlemliyorum. Adaylar, sosyal testine biraz daha ağırlık vererek çıkaracakları netlerle geometrideki eksiklerini telafi edebilirler. Çünkü 1 sosyal neti 1 geometri netine eşit.
Ales soruları çözün
-Örnek TYT soruları incelendiğinde bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamayla ilgili olduğu görülüyor. Geçmiş yıllarda çıkmış ALES sorularını bulup çözmek özellikle Türkçe, matematik ve geometri dersleri için en büyük hazırlık olacaktır.
-ALES’te olduğu gibi bir metin verilip o metne bağlı 3-4 tane soru sorulduğunda, adayların TYT’de süreyi yetiştirememe riski olabilir. Adaylar girdikleri denemeleri ciddiye almalı, süreyi sonuna kadar kullanmalı ve gerçek sınavın provasını yapmalılar. Çözecekleri 1 fazla soru binlerce kişinin önüne geçmelerini sağlayabilir.
-Bazı öğrenciler daha çok 1. oturum yani TYT ağırlıklı çalışıyor. Oysa sınavın yüzde 60 ağırlığı ikinci oturum denilen AYT’de. Adayların ders çalışma programına dersleri dengeli bir şekilde dağıtmaları gerekiyor.
-Sınava 3 aydan daha az bir zaman kaldı. Bu süre boyunca sadece test çözmek yanlış. Özellikle AYT için mutlaka konu da çalışılmalı. Çünkü AYT’deki soru sayıları geçen yıla göre oldukça azaldı. Buradaki sorular muhtemelen birkaç konuyu içeren sorulardan oluşacaktır. Dolayısıyla konuyu iyi kavrayıp, iyi analiz etmek gerekiyor.”
15 dakika kuralı
-TYT’de puan hesaplanabilmesi için Türkçe ve Matematik testlerinden en az 0,5 net yapma kuralı getirilmiş. Yani Türkçe-Matematik alanı öğrencisi, TYT’de Türkçe testinden 40 sorunun ve Sosyal testinden 20 sorunun tamamını yapsa bile Matematik testinden 0.5 net çıkaramazsa, puanı hesaplanmayacak. Aynı şekilde bir Sayısal alan öğrencisi, Matematik ve Fen testlerinden soruların tamamını yapsa bile Türkçe testinden 0.5 net yapmasa puanı hesaplanmayacak.
-15 dakika kuralı devam ediyor. ÖSYM, sınavları saat 10.00 yerine 10.15’te başlatacak ve 10.00’dan sonra binalara adayları almayacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi