"Üniversiteler devlet bütçesinden alınan finansmanla yürütülemiyor"

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Son gelişmeler bize sadece devlet bütçesinden aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı bir şekilde götüremeyeceğimizi göstermiştir" dedi.

Yayınlanma: 27.09.2010 - 13:23
Abone Ol google-news

Avrupa Üniversiteler Birliği(EUA)'nin girişimi, YÖK'ün koordinasyonu ve Ankara, İstanbul Teknik, Kocaeli Üniversiteleri'nin ortaklığı ile 'Tam Maliyetlendirme Türkiye Çalıştayı' başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yüzüncü Yıl Salonu'nda düzenlenen Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Tam Maliyetleme Projesi Türkiye Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yaptı.

 

"Tam maliyetlendirme çalışması finansal sürdürülebilirlik için önemli"

Üniversitelerin toplumun taleplerine ve ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini belirten Özcan, "Eğer varsak ihtiyaçlara cevap verdiğimiz ölçüde varız" dedi. Özcan, küreselleşme ve bilgi temelli ekonomiye geçişte finansla ilgili konuların önce çıktığını kaydederek, "Ülkemizde olduğu gibi sadece devletten gelen gelirlerle mi üniversiteleri idame ettireceğiz, yoksa başka çözümler mi arayacağız? Son gelişmeler devletten aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı şekilde yürütemeyeceğimizi göstermiştir. Rektörlerimiz, yeni Kaynaklar konusunda zaten çalışmalar yapıyor. Ne yapıp edip devlet bütçesi dışındaki gelirlerimizi artırmak için çalışıyoruz. Bize bu konuda yardım edecek konulardan biri de tam maliyetleme çalışması. Bizim de bu yola başvurmamız, finansal sürdürülebilirliği artırma açısından önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Son yıllarda yükseköğretime olan talebin çok fazla arttığına işaret eden Özcan, şöyle devam etti:"Bu yığınlaşmanın sonucu çok farklı türde ve farklı amaçlara hizmet eden üniversiteler görmekteyiz. İkinci bir durum, artık üniversitelerin akademik yeterlilikler dışında, mesleki yeterliliklere de önem vermesi zaruretidir. Bunun için üniversiteler bugün iş kollarında piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip öğrenciler yetiştirmek zorundadır."

 

"Araştırma-geliştirme faaliyetlerine devletten fazla harcama yaptık"

YÖK Başkanı Özcan çalıştayda yaptığı sunum ile 'Türkiye'deki Durumun Belirlenmesi' konulu panelde de Türkiye'de eğitim ve Ar-Ge harcamaları, eğitim durumu ve belirlenen hedefler konusunda bilgi verdi. Türk üniversitelerinin dünyaya açılma çabası içinde olduğunu belirten Özcan, bunun için üniversite rektörlerinin ülke ziyaretleri yaparak, yabancı öğrenci çekmeye çalıştığını kaydetti. Türkiye'deki araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yüzde 62'sinin üniversiteler tarafından yapıldığını ifade eden Özcan, "Faaliyetlere ayrılan kaynaklar artırılmalı. Son yıllarda özel sektörün araştırma-geliştirme faaliyetlerine devletten fazla harcama yaptık. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Nüfusumuzun yüzde 16'sı genç, yüzde 4'ü ise yükseköğretim yaşında. Okullaşma oranı ise yükseköğretimde halen çok düşük. Kendimize hedef koymalıyız" dedi.

YÖK üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş de üniversitelerin finansman sorunlarında tam maliyetleme modelinin önemini vurgulayarak, modelin ülke için bir başarı olgusuna dönüşmesi adına üniversitelerde uygulanmasının desteklenmesini istedi.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer de projenin üniversitelerin finansal sürdürülebilirliği ve gelişimi açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, Türkiye'de ilk başvuruların Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nce yapıldığını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da 20. yüzyılın getirdiği yeni koşullarla bir değişim sürecinin başladığına dikkat çekerek, "Değişiklikler karşısında tam maliyetleme çalışması kesinlikle sahip olmamız gereken bir araç. Aksi takdirde sürdürülebilirlik konusunda sıkıntı yaşarız" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler