Urartu nekropolü gün ışığına çıktı

Urartu dönemi insanlarının sosyal yaşantıları, dini inanışları hakkında bilgi edinmek için başlatılan çalışmalarda iki farklı gömme geleneği tespit edildi.

Urartu nekropolü gün ışığına çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2017 - 19:03

Son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Çavuştepe Kalesi’nde gerçekleştirilen kazılarda Urartuların ölü gömme âdetlerine ilişkin önemli verilere ulaşıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda bir karıkocaya ait olduğu tahmin edilen insan iskeletleri bulundu. Bir hayli zengin buluntularla birlikte gün ışığına kavuşturulan mezarın yakınında aileye ait olduğu tahmin edilen bir de at iskeletine ulaşıldı. Urartu nekropollerinden çıkarılan ilk at mezarı olması ise bu buluntuyu kazıların en önemlisi yapıyor. Urartu dönemi insanlarının sosyal yaşantıları, dini inanışları ve ölü gömme âdetleri hakkında bilgi edinmek ve definecilerden nekropolü kurtarmak üzere başlatılan çalışmalarda iki farklı gömme geleneği tespit edildi. Bu geleneklerden ilki, ölülerin yakılarak (kremasyon) küllerinin bir çömleğin içine konuldukları urne tipi gömü, ikincisi ise ölülerin toprağa anne karnındaki duruş biçimi olan hoker tarzında yerleştirildiği toprak mezar (inhimasyon) tipi. Kazı alanının güneye bakan kısmında yüzeyin yaklaşık yarım metre altında ise büyük kısmı kırılmış olan 8 adet urne mezar ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık 2750 yıllık miras

Urartu dönemine ait mezarların bulunduğu Çavuştepe Kalesi, Urartu Kralı II. Sarduri tarafından MÖ yaklaşık 750 yıllarında inşa edildi. Nekropol, Urartu Krallığı’nın yıkılışına kadar yaklaşık 200 yıl burada yaşayanlar tarafından mezarlık olarak kullanıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler