Üretime dayalı olmayan ekonomi, gerçekçi ekonomi değildir'
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Üretime dayalı olmayan bir ekenomi, gerçekçi bir ekonomi değildir'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) düzenlediği '2010 Sanayi Gecesi'ne katıldı. Ergün burada yaptığı konuşmada, üretime dayalı olmayan bir ekonominin, ayakta durmasının zor olduğunu ve zamanla sıkıntılar yaşayacağını ifade ederek, bu nedenle, Türkiye'de sanayiye ve üretime dayalı bir ekonomi yapısının oluşması için çalıştıklarını bildirdi. Ergün, ''Örneğin, komşumuz olan Yunanistan, sadece güneşi ve kumu satarak turizme dayalı bir ekonomi geliştirdi ve bugün bunun sıkıntısını çekiyor. Bu nedenle, üretime ve sanayiye dayalı bir ekonomi, her zaman kazanır, diyoruz'' diye konuştu.
Elde ettiği başarılarla yetinenlerin ve yeni ufuklara yelken açmayanların ayakta kalamayacaklarını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti: ''Osmanlı İmparatorluğu, zamanında çok büyümesine rağmen, ayakta kalamadı. Çünkü kendi içine kapandı, açılım yapamadı. Ancak uzak denizlere giden gemiler yapan, Ümit Burnu'nu, Amerika'yı keşfedenler, bugün ayakta durmayı başarabilmişlerdir. Hükümet olarak bu ülkenin kalkınmasının özel sektör sayesinde olacağını söyledik ve ona göre tedbirler aldık. Komşu ülkelerle sıfır sorun, maksimum işbirliği parolasıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu strateji sayesinde ihracatımız 102 milyar doları aştı. Mali disipline uyarak kamu açıklarını azalttık. 2010 yılında yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme bekliyorum. Çünkü bunu başarabilecek potansiyelimiz var.''
Türkiye ekonomisinin daha da gelişip kalkınması için özel sektörün güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenerek ona göre stratejiler geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Ergün, ''Bütün gelişmeler, Türkiye'de sanal ekonominin değil, reel ekonominin büyüdüğünü gösteriyor. 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz çok rahat gerçekleşebilir. Çünkü 2002'te dünyanın en gelişmiş 26'ncı ekonomisi iken 8 yılda 17'nciliğe ilerledik. Önümüzde 13 yıl var ve bu süreyi iyi değerlendirirsek, ilk 10'a girebiliriz'' diye konuştu. Bilginin yol göstericiliğinde girişimde bulunmak gerektiğini ifade eden Ergün, ''Bilgisiz yol alamayız. Bilgi ile diğer kabiliyetlerimizi bir noktada buluşturmalıyız'' dedi.
'Yıl sonunda durum değerlendirmesi yapacağız'
2010 yılı sonu itibarıyla ekonominin gidişatı ve özel sektörün durumu ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Değerlendirme sonucunu da kamuoyu ile paylaşacağız'' dedi. Türkiye'nin ekonomik anlamda 4 bölgeye ayrıldığını kaydeden Ergün, sanayicilerin teşviklerden daha kolay yararlanmalarını sağladıklarını, ancak yıl sonu itibarıyla bu konuda da bir durum değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.
'Seçim ekonomisi uygulamayacağız'
AKP hükümeti olarak şimdiye kadar hiçbir seçim öncesinde 'seçim ekonomisi' uygulamadıklarını bildiren Nihat Ergün, ''Şimdiye kadar seçim ekonomisi uygulayıp popülist bir politika izlemedik. Önümüzdeki seçimde de olmayacak. Kimse merak etmesin'' dedi. Ergün, Türkiye'nin zengin ve potansiyel vadeden pazarları araştırıp bulması ve buralara güçlü bir şekilde ulaşması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: ''Hükümet olarak hedefimiz, yeni, zengin ve potansiyeli olan pazarları bulup, oraları değerlendirmektir. Bu konuda özel sektörün önünü açıcı, teşvik edici ve yol gösterici bir çalışma sergiliyoruz. Yeni pazarlar derken, örneğin Çin'e Türkiye neden mal satamıyor? Bunu araştırmamız lazım. Çin yılda 1 trilyon 700 milyar dolarlık mal alıyor. Bizim Çin'e sattığımız malın tutarı ise bunun ancak binde biri. Biz ise yurtdışından aldığımız malın yüzde 10'unu Çin'den alıyoruz. Öte yandan, Amerika'ya ihracatımız da çok düşük. Amerika'ya yaptığımız satışı da artırmamız gerekir. İhracat yaparken, uzun vadeli, uzun soluklu düşünmemiz lazım. İlk partide kaliteli mal gönderip, devamında aynı kaliteyi yakalayamazsanız, bir daha o ülkeye ihracat yapamazsınız. İhracatta kalite ve süreklilik çok önemli.''
'Kayseri, model şehir'
Kayseri'nin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan şehirler arasında bulunduğunu vurgulayan Ergün, ''Kayseri'de bunun çok daha üzerinde ihracat yapacak potansiyel var. Kayseri bunu iyi değerlendirmeli'' diye konuştu. Pek çok Anadolu şehrinin Kayseri'yi model aldığını ve Kayseri'yle rekabete girmek yerine, Kayseri ile işbirliği yapma yolunu seçtiğini kaydeden Ergün, ''Örneğin Sivas, Kayseri ile rekabet etmiyor, işbirliği yapıyor. Bu işbirliği gelişirse, güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bu işbirliği sayesinde Anadolu topyekün kalkınacaktır'' dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB'in KOBİ'ler için yeni bir projesini uygulamaya koyacaklarını, bu projeyi ise çarşamba günü kamuoyuna açıklayacaklarını da bildirdi.
KAYSO Başkanı Boydak'ın konuşması
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, gecede yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin etkisiyle Türk ekonomisinin de küçüldüğünü, ancak Türk ekonomisinin ayakta kalmayı başardığını kaydetti. Küresel krizin esas etkisinin işsizlik üzerinde olduğunu belirten Boydak, ''İşsizlik oranı yüzde 16'ya dayandı. Ancak bütün hepimiz elbirliği yapıp bu krizi iyi yönettik. Şu an işsizlik oranı yüzde 10'lar civarında'' diye konuştu.
Küresel krizin etkisiyle Avrupa'nın küçülmesinin, Türkiye'nin ihracatını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Boydak, şöyle devam etti: ''Krize rağmen bıkmadan, usanmadan işimize baktık. Bu başarıda çalışanlarımızın da çok büyük katkısı oldu. Küçülmeye rağmen Türk ekonomisi ayakta kalmayı başardı. Kayseri yerinde durmuyor. Üyelerimizin hepsi ödülü hak etti. Çünkü küresel krizin yaşandığı bir dönemde ayakta kalabildiler. 2010'da Türkiye'nin yüzde 7'nin üzerinde büyüyeceğine inanıyoruz.''
Türkiye'nin ekonomik anlamda 4 bölgeye ayrıldığını ve Kayseri'nin de 3'üncü bölge içinde yer aldığını ifade eden Boydak, ''Türkiye'nin en önemli problemi, cari açıklardır. Bunun kapanması için doğrudan yabancı yatırımın gelmesi gerekir. 2010 yılı sonuna kadar bir çalışma olursa, teşvikten yararlanılıyor. Ancak bu süre 2011 yılı sonuna uzatılırsa, teşvikten yararlanılabiliriz. Bu sürenin 1 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz'' dedi. Boydak, Türkiye'nin 5 yıl daha yüzde 6'nın üzerinde büyüme rakamını gerçekleştirmesi halinde gelişmiş Avrupa ülkelerini yakalayacağını da sözlerine ekledi.
Sanayi Gecesi'ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mustafa Alan ve sanayiciler katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması