Urla'ya orkinos çiftliği fikri çevrecileri kızdırdı

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Demircili köyü yakınlarında kurulması planlanan orkinos balık çiftliği, çevrecileri kızdırdı. Çiftliğin Sığacık Körfezi'ni kirleteceğini savunan çevreciler, orkinos çiftliği ile ilgili düzenlenen ÇED toplantısını terk etti.

Yayınlanma: 17.12.2009 - 14:16
Abone Ol google-news

Urla Hakan Çeken Kültür Merkezi'nde organize edilen ÇED toplantısına, Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, İl Genel Meclisi CHP'li üyeleri Mehmet Yağcı ve Şeyfettin Şen ile Seferihisar Çevre Koruma Derneği ve Urla Tema temsilcileri katıldı.

Balık çiftliğinin kurulacağı yer ve şartlarının açıklanmasının ardından söz alan Seferihisar Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya, toplantının halkı bilgilendirme amacı taşıdığını, ancak vatandaşların orkinos balık balık çiftliklerini istemediğini bildirdi.

Sarıkaya, daha önce Demircili köyünde yapılan aynı amaçlı toplantıda bu görüşün bildirilmesine karşın tekrar bir araya gelinmesini anlamlı ve yasalara uygun bulmadıklarını ifade ederek, toplantıyı terk edeceklerini söyledi.
Bunun üzerine, salon boşaltıldı.

Toplantı, ÇED yetkisi istenen şirket temsilcileri ile Çevre ve Orman, Tarım ve Köyişleri bakanlıkları yetkilileriyle sürdü.

Bu arada, toplantıdan ayrılması istenen Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, izleyici olarak katılımını sürdüreceğini söyledi.

Toplantıda ele alınan raporun, ilgili bakanlıklara bildirilmesine karar verilerek, oturum sonlandırıldı.

Bu arada, toplantıyı terk edenler, Hakan Çeken Kültür Merkezi önünde bir tören düzenledi.
2008 ÇETKODER (Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği) ödülüne layık görülen, ancak çeşitli gerekçelerle törene gelemeyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Çevre Koruma Derneği Başkanı Vahdi Sarıkaya ile Avukat Şehrazat Mercan'a ödülleri, burada, ÇETKODER Ege Bölge Sorumlusu Ümit Bora tarafından verildi.

Ümit Bora, ''orkinos balık çiftliklerinin çevreye verdiği zarar ve deniz kirliğinin birçok yargı kararıyla kanıtlanmasına rağmen, Antalya'dan bu nedenle kovulan şirketin şimdi İzmir Sığacık Körfezi'ni seçmesinin'' üzücü olduğunu belirtti.

Sığacık Körfezi'nin, Seferihisar ve Urla'nın en bakir yerlerinden olduğunu bildiren Bora, ''Üstelik Seferihisar, dünyada 129. 'Sakin Şehir' olarak tescillenmiştir. Türkiye'de de ilk ve tek 'Sakin Şehir'dir. Bu, Seferihisarlılara, Urlalılara, Türkiye'ye ve Avrupa Birliğinin doğal güzelliklere ve sakin yaşama verdiği değere hakarettir'' dedi.

Orkinos çiftliklerinin Sığacık Körfezi'ne gelmesi halinde körfezin tamamıyla kirleneceğini savunan Bora, deniz canlıları ile deniz florası öleceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler