Usulsüzlük diz boyu

Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanma işlemleri sırasında yine birçok usulsüzlük yaşandı. Önceden kullanılmış oylar, mühürsüz zarf ve oy pusulaları tartışma yarattı. Kabinlere cep telefonu ile girme yasağı da delindi.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 02:40
Abone Ol google-news

İstanbul’da kentin dört bir yanında cumhurbaşkanı adaylarının afişlerinin indirilmediği görüldü. Bazı semtlerde Erdoğan’ın seçim otobüsleri dolaşarak  propaganda yapmaya devam etti.

Bazı sandıklarda seçmenden oy kullanma işlemi öncesi cep telefonları ile kabine girmemeleri için uyarıldı ancak bu uyarıya o kadar uyulmadı. Birçok seçmen kullandıkları oyu ve seçmen kâğıtları üzerine yazdıkları sloganların fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştı.

Erdoğan’a basılı 42 oy pusulası bulundu

Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi’nde önceden Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan’a oy verilmiş 42 tane pusula bulundu. Fatih Yedikule Lisesi’nde mühürsüz zarf ve oy pusulaları tartışma yarattı. Moda Hülya Sokak’ta Lale Say isimli yurttaşa ait eve, orada ikamet etmeyen 2 kişiye ait seçmen kâğıdı
gönderildi. Seçmen kâğıtlarının sahipleri dün Moda İlkokulu’nda sandık başına gidip oy kullanmak istedi. Ancak mülk sahibinin itirazı ve sandık başkanının
uyarısı üzerine oy kullanamadılar. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

Oy kullanma kabinine fotoğraf makinesi ve cep telefonu gibi cihazlarla girmek yasak olmasına karşın, Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın oy kullandığı Üsküdar Saffet Çebi İlkokulu’ndaki 3245 No’lu sandıkta bir yurttaşın cep telefonunu unuttuğu görüldü.

Yurtdışı sayımında basına yasak

Yurtdışında kullanılan oylar da Ankara’da sayıldı. Türkiye’de oy kullanma işlemlerinin bitmesi ile birlikte ATO Congresium’da bekletilen 232 bin yurtdışı oy da sayılmaya başlandı. Sayımın başlamasının ardından basın mensuplarının dışarı çıkarılması dikkat çekti.

Erdoğan’a paket oy

Şanlıurfa Hacı Bektaşi Veli Ortaokulu’nda oyunu kullanmak için kabine giren İbrahim F., yanında bulundurduğu çok sayıda oy pusulasında cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölümünü mühürlerken polis tarafından fark edildi. Oy pusulalarıyla birlikte gözaltına alınan İbrahim F., sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Olayın duyulması üzerine okulda toplanan bir grup CHP’li ise paket oy kullanıldığını ifade ederek duruma tepki gösterdi. Emniyete giden ve AKP’li grupla karşılanan CHP’liler arasında çıkan tartışma kısa sürede tekme tokat kavgaya dönüştü. Müdahale ederek kavgayı sonlandıran polis, olaya karıştığını saptadığı 5 kişiyi ise gözaltına aldı.

‘Ekmel’e verecektim Erdoğan’a bastırdılar’

Gaziantep’te Güzelvadi İlkokulu’nda 2171 No’lu sandıkta oy kullanmaya giden 87 yaşındaki Güllü Solak, okuma yazması olmadığı için üvey oğlu ile birlikte oyunu kullanmak istedi. Sandık görevlilerinin izin vermemesi üzerine Solak, AKP’nin sandık görevlisi B.G. ile beraber oyunu kullanmaya girdi. Solak’ın  Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na oyunu vermek istediğini söylemesine karşın görevli Erdoğan’ı göstererek “şuraya bas” deyince yaşlı  kadın Erdoğan’a mührünü basmak zorunda kaldı. Bunun üzerine Solak’ın oğlu Mehmet Kara sinirlenerek oy pusulasını yırttı. Güllü Solak ise “Oyumu Ekmekçi’ye verecektim. Oy kullanmaya gittim, geldi buraya bas dedi, ben de bastım. Benimkine verecektim. Başkasına verdiler” diye konuştu.

MHP’li başkanın yerine oy kullandılar

Adana’da MHP Çukurova İlçe Başkanı Sertan Duran ve gelini Şenay Duran, oy kullanmaya gittiklerinde kendileri yerine oy kullanıldığını gördü. Sandık   görevlileri ile tartışan avukatları aracılığıyla duruma itiraz eden Duran, “Sandıklar açıldığında fazla oy çıktığı görülünce bu iki oy alınacak. Neden oylarımız  gasp edilsin. Bizim yerimize kim oy kullandı? Gerekli mercilere şikâyetlerimizi yapacağız” diyerek tepki gösterdi.

Aynı yerde iki kez oy kullanıldı

Afyon’da Uydukent bölgesindeki Selçuklu İlkokulu’nda Şerife Özpınar adlı kadının okuldaki iki farklı sandıkta oy kullandığı ortaya çıktı. CHP’li sandık  görevlileri mükerrer oy skandalı için tutanak tuttu. İstanbul’un Üsküdar ilçesi Fatma Nuri Erkan İlköğretim Okulu’ndaki 2372 No’lu sandıkta, okuldaki  başka sandıkta görevli olan Hidayet Yazıcı’nın ikinci kez oy kullandığı tespit edilince tutanak tutulup oy iptal edildi.

Zarflar karıştı oy verme işlemi durdu

Edirne’de Selimiye Camii yakınlarında Mimar Sinan Ortaokulu’nda, görevliler oy verme işlemi başladıktan yaklaşık 15 dakika sonra oy pusulasının  konulduğu zarfın üzerinde Lalapaşa ilçesinin mührünün bulunduğunu fark etti. Bunun üzerine oy verme işlemi durdurularak durum merkez ilçe seçim  kuruluna bildirildi. Lalapaşa mühürlü zarflar toplatıldı. llçe seçim kurulundan yeni zarfların gelmesiyle oy verme işlemi yeniden başladı.

‘Evet’ mührü basılmış 20 sahte oy pusulası

Batman’da Ö.K. adlı bir kişinin üzerinde “Evet” mührü basılmış, 20 sahte oy pusulası ele geçirildi. Batman Valiliği’nden yapılan açıklamada ayrıca, oy kullanılan E.E.İ’nin kullandığı oyu, kardeşi S.İ’ye göstererek fotoğrafını çektiği belirlendiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, 3 kişi hakkında işlem yapıldığı  belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler