''Üzerimize düşeni yaptık''

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, KKTC ve Türkiye'nin, Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir barışın tesisi için şimdiye kadar üzerine düşeni yaptığını belirterek, kalıcı ve adil bir çözümün tesisi için burada iki toplum, iki demokrasi, iki ayrı devlet bulunduğu gerçeğini herkesin ön şart olarak kabul etmesi gerektiğini söyledi.

''Üzerimize düşeni yaptık''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.06.2009 - 17:43

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer'in davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi.

Ercan Havaalanı'nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer ve diğer yetkililer tarafından karşılanan TBMM Başkanı Toptan, burada yaptığı açıklamada, daveti için Bozer'e teşekkür ederek, ''Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerde hiçbir zaman, hiçbir şart altında bir kırılma, bir zedelenme, bir ilgi eksikliği söz konusu olmamıştır. Bundan sonra da kesinlikle olmayacaktır'' dedi.

''Türkiye'nin Kıbrıs politikasında ve KKTC'nin Türkiye politikasında, hükümetlerin ve yönetimlerin değiştiğini ama temel çizgide kesinlikle bir sapmanın meydana gelmediğini'' kaydeden Toptan, şunları söyledi: ''Biz içtenlikle Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir barışın tesisi için şimdiye kadar üzerimize düşen her şeyi, KKTC ve Türkiye olarak yaptık, kuşkusuz bundan sonra da üzerimize düşeni yapmaya devam ederiz. Ancak kalıcı ve adil bir çözümün tesisi için burada iki toplumun bulunduğunu, iki demokrasinin bulunduğunu, iki ayrı devletin bulunduğunu herkesin ön şart olarak, öncelikli olarak kabul etmesi ve bu kabulden sonra masaya oturması gerekir. Bu niyetle ve gerçekten kalıcı ve adil bir çözüm bulma niyetiyle masaya oturulursa çözümün bulunmasının da zor olmadığı düşüncesindeyiz.''
 

''AB'nin çözümü zorlaştıran politikası...''

24 Nisan 2004 referandumu ile KKTC halkının çözümü istediğini çok açık bir şekilde dünyaya ilan ettiğini, Kıbrıs Rum tarafının da çözüme taraftar olmadığını gösterdiğini kaydeden TBMM Başkanı Toptan, bu gelişmede, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs'ta çözümü zorlaştıran politikasının önemli bir etken olduğunun altını çizdi.

Toptan, ''AB yönetiminin, bünyesine sorunlu bir devleti almama şeklindeki temel politikasını terk ederek, sorunlu Kıbrıs devletinin bir bölümünü kayıtsız şartsız üye yapmasının, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin elini güçlendirdiğini'' ifade etti. Müzakerelerin sürdürüldüğünü, KKTC'de yeni bir hükümetin iş başına geldiğini, Türkiye ile KKTC arasındaki görüşmelerin her zaman her safhada her düzeyde yapıldığını belirten Toptan, Kıbrıs'ın, eşit şartlara dayanan bir barış adası olması ve Kıbrıslı Türk soydaşların bir daha kabus görmemesini sağlayacak bir anlaşmanın tesisi için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya bundan sonrada devam edeceklerini söyledi. Toptan, ''eğitim adası KKTC'de Girne Amerikan Üniversitesi'nin kendisine vereceği onursal doktorayı da alacağını'' sözlerine ekledi.

KKTC Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Bozer de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin, Kıbrıs Türkünün milli mücadelesinde her zaman yanında olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin kader birliği noktasında olduğunu ifade eden Bozer, Kıbrıs müzakereleri devam ederken, ''toplumu boğmaya çalışan bir de Orams davalarının olduğunu'' kaydetti. Bozer, bu aşamada Toptan'ın ziyaretinin kendilerine moral olduğunu kaydederek, Anavatan Türkiye'nin her zaman her konuda neye ihtiyaçları varsa destek olduğunu belirtti.

Temaslarına yarın başlayacak olan TBMM Başkanı Toptan, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ile ayrı ayrı bir araya gelecek. Köksal Toptan, yarın saat 19.30'da Girne Amerikan Üniversitesi'nin Mezuniyet Töreni'ne katılarak onursal doktora unvanını alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler