Uzungöl'de herkese hapis cezası... "Bir bakan 'alkol verdiğin için binanı yıkacağım' dedi"

Trabzon Uzungöl’de Arap turistlerin bölgeye ilgisinin artmasıyla evlerini apart otele, pansiyona dönüştüren vatandaşların tümüne ‘kaçak yapı’ nedeniyle hapis cezası verildi. Kardeşi hapis cezasına çarptırılan vatandaşlardan biri üzerlerinde 'alkol baskısı' olduğunu dile getirerek, "Bir Bakan bana, ‘Alkol verdiğin için senin binanı yıkacağım’ dedi. Bize yol göstersinler" dedi.

Uzungöl'de herkese hapis cezası...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.05.2016 - 08:37

Karadeniz’deki turizm cenneti, Trabzon’un Çaykara İlçesi’ne bağlı Uzungöl, 1998 yılında ‘sit alanı’, 2004’te ‘özel çevre koruma alanı’ olarak belirlendi. Uzungöl’e 2009 sonrası Arap turistlerin akın etmesi üzerine bölge halkı izin ve ruhsat almadan evlerini aparta ve pansiyona dönüştürdü, kaçak işyeri, ev, apart otel yaptı.

Habertürk gazetesinden Kenan Taşkın'ın haberine göre, Çaykara Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın ardından bin 500 kişinin yaşadığı Uzungöl’de 862 kişi hakkında “İmar Kanunu’na muhalefet” suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Davalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine aynı kişilere bu kez “Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu kişilere 1.5 yılla 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. 150’yi aşkın kişinin cezası kesinleşti. Bazılarınınki para cezasına çevrilirken, bazılarınınki de ertelendi. Kimi vatandaşlarsa hapse girdi. Ceza alan 700’ü aşkın kişi, Yargıtay sürecini bekliyor.

‘SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK’

20 ay hapis cezasına çarptırılıp 7 ay cezaevinde kalan İhsan Özkan, “Fıkra gibi olay! Biz bunun suç olduğunu bile bilmiyorduk. Evimizi apart yaptık, ceza yedik. Şimdi de ‘Yıkın’ diyorlar” dedi.

Baba toprağı üzerinde bulunan evlerini ticaret yapmak için apart otele dönüştürdüklerini belirten 73 yaşındaki Mustafa İnan ise “Ben bu işin yasalara aykırı olduğunu bilseydim yapmazdım, kimse de bir şey demedi. Bu yüzden mahkemelik olduk, 20 ay hapis cezası aldım. Daha sonra evin arka kısmına bir ek yaptık. Bu yüzden de eşim Emine (73) davalık oldu, halen onun mahkemesi devam ediyor” diye konuştu.

"YERLEŞİM ALANLARIMIZA DEVLET EL KOYDU"

Cezaevinde 15 gün tutulduğunu, devletin zamanında kendilerine yol göstermemesinden yakınan otel ve restoran sahibi Niyazi Kaman, DHA muhabirine şunları söyledi:

"Bu işlemler bizi çok üzüyor. Burada kiralama yapan ya da satın alan yörenin yabancısı iş adamları istediği gibi inşaat yapıyor. Bize sıra geldiğinde inşaat yapamıyoruz, yaptığımızı da yıkmaya çalışıyorlar. Devletin buna bir çözüm bulması, öneri getirmesi gerek. Mahkeme oldu, 15 gün cezaevinde yattım. Sonra çıktım. Yargılama sürüyor. 18 ay hapis cezası daha aldım. Belki de tutuklanacağım. İnşaat yaptık diye bunlar başımıza geldi. Devlet bize destek olmalı ve yol göstermeliydi. Böyle adalet var mı? Yerleşim alanlarımıza tamamına devlet el koydu."

'ALKOL BASKISI' İDDİASI

Uzungöl’de alkol izni nedeniyle kendilerine baskı yapıldığını da öne süren Kaman, "Alkol izni yüzünden bizi çok zorladılar. ‘Alkol veremezsin, verirsen sizi yok ederiz’ söylemlerinde bulundular. Bize büyük baskı var. Bir Bakan bana, ‘Alkol verdiğin için senin binanı yıkacağım’ dedi. Bize yol göstersinler. Para istemiyoruz” diyerek yakındı.

"DOĞAYI KESİNLİKLE BOZMADIK"

Bölgede oturan, evini restore ederek otele dönüştüren Veysel Akyüz de, doğaya bir zarar vermediklerini ancak mağdur edildiklerini söyledi. Yargılamalar sonucunda 40 ay hapse mahkum edildiğini dile getiren Akyüz, “Doğayı bozmadan tabiata uygun bir ev inşa ettik. Gerekli projeleri yapmadığımız için bize bütün cezai işlemleri uyguladılar. 40 ayın üzerinde cezamız ve yatarımız var. Yargıtay'a gittik, bekliyoruz. Bize hiçbir bilgi vermeden bizi hak dışı bıraktılar. Bu evin neresi doğayı bozuyor? Kendi evlerimizi onardık, turizme kazandırdık. Bölgeyi dünyaya tanıttık. Bunlar suç mu? Devlet bizi mağdur etti” diye konuştu.

"KARDEŞİM 1 YILDIR CEZAEVİNDE"

Uzungöl’de caminin arka tarafında bulunan kendi arazilerine ev yaptıkları gerekçesiyle kardeşinin 1 yıldır ceza evinde yattığını anlatan Hasan Tahsin Çakır ise şunları söyledi:

"Kardeşim ev yaptı' diye ceza aldı. Burada yaşayanların yüzde 80’i mahkemelerde uğraşıyor. Burada imar sıkıntısı var. Bir yandan da cezalar geliyor. Evi yaptık, sonra mühürlendi. Ama belediye bizden emlak ve çöp vergilerini almaya devam ediyor. Yıkım kararı var. Bekliyoruz. Olan garibana oluyor, zengine hiçbir şey olmuyor. Etiket sahibi olanlar bir şekilde bu süreçten sıyrılıyor."

5 Dil biliyordu, çok zengindi şimdi çöplükten geçiniyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler