Vali Güler'den 3. köprü açıklaması

İstanbul'a yapılması düşünülen 3. köprüyle ilgili tartışmalar devam ederken Vali Muammer Güler, 3. köprüyle ilgili zaruret olduğuna inandığını bildirdi.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanlığı görevine atanan Orgeneral Hasan Iğsız'ın ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''3. köprünün yapılacağı bölgenin imara açılacağı ve su havzalarının tahrip olacağı''
eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Güler, 2003 yılından bu yana İstanbul'da valilik görevini sürdürdüğünü anımsatarak, şunları söyledi:

''3. köprüyle ilgili konuşmalar, tartışmalar, projeler, hazırlık çalışmaları o zamandan beri İstanbul'un gündemindeydi. Ve ben, yerel ve merkezi idareyle ilgili çeşitli platformlarda 5 ayrı seçeneğin tartışıldığını gördüm. Bir kere baştan şunu söyleyeyim, İstanbul Valisi olarak 3. köprüyle ilgili zarurete inanıyorum.

Bunu bilimsel çevreler, sivil meslek teşekkülleri, sivil toplum kuruluşları farklı şekilde değerlendiriyor olabilirler ama ben, 3. köprüyü, Batı ve Kuzey Marmara'yı Karadeniz ve Doğu Anadolu'ya bağlayan yolun önemli bir geçişi olarak değerlendiriyorum. Sadece Boğaz üzerine kurulmuş bir köprü olmayacaktır. İstanbul'un artan transit taşımacılığına da cevap verebilecek bir güzergahtır.''

Muammer Güler, Karadeniz bağlantısının sağlanmasının kentteki ağır vasıta trafiğini de 3. köprüye kaydıracağını, dünyanın bir çok megapolünde çok sayıda köprünün bulunduğunu kaydetti.

Vali Güler, daha önceki 5 projeden 2'sinin ağırlıklı olarak öne çıktığını belirterek, ''Onlardan birinde karar kılınacak. Ama tam olarak nereden geçtiği konusu teknik bir konudur. Onu proje ortaya çıkınca görmüş olacağız.'' dedi.

''3. köprünün İstanbul'un 1/100.000'lik planlarında yer almadığı, Ankara'dan dayatılan bir proje olduğu''
iddialarının hatırlatılması üzerine, bu projeyi devletin resmi organlarının yaptığını, ''dayatma proje'' tabirine katılmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Güler, ''Elbette ki, proje kesinleşince 1/100.000'lik planlara işlenecektir. O da Büyükşehir Belediyesinin görevidir. Bütün bunların hepsi de yargı denetimine açık olan işlemlerdir. Planlara da henüz proje kesinleşmeden işlenmez. Ama daha önce işlenmiş olsaydı, o zaman da 'niçin proje kesinleşmeden bu yerler işaretlendi?' şeklinde farklı değerlendirmeler gündeme gelebilirdi. Bu, büyük bir çalışmanın ürünüdür'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler