Valiler 'Haberleşememiş'

BBP Genel Başkanı ve Sıvas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin ölümünü araştıran Meclis Araştırma Komisyonu, olayın ardından yaşanan 'haberleşme' krizini ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 20.10.2009 - 19:17
Abone Ol google-news

Yaklaşık 3.5 saat süren komisyon toplantısında Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, kaza sırasında Kayseri Emniyet Müdürü olan Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazı Tanılır milletvekillerinin kazaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Kazaya ilişkin yanlış istihbarat yazılı olarak alınmış

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, helikopter kazasının olduğu gün saat 17.40 sıralarında, Kahramanmaraş Emniyeti'nden 'helikopter enkazına ulaşıldığı, ölü olmadığı, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayağının kırık olduğu, diğerlerinin de yaralı olduğu, Göksun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıkları"na ilişkin aldığı sözlü bilgiyi yazılı halde teyit ettirdiğini bildirdi.

Özdemir, yazılı bilgiyi komisyon üyelerine de gösterdi. Özdemir, kazaya ilişkin istihbaratı sözlü olarak Kayseri Valisi Bilici'ye ilettiğini ve daha sonra da Kahramanmaraş Emniyeti'nden yazılı olarak teyit ettiğini belirtirken, kazanın hemen ardından yaptığı açıklamayı daha sonra yalanlayan Kayseri Valisi Bilici, aldığı istihbarata ilişkin resmi açıklama yapmadığını, ilk bilgileri sadece BBP'lilerle ve kendisini arayanlarla paylaştığını söyledi.


Valiler ve Emniyet müdürlerine soruşturma yok

Komisyonun CHP'li üyeleri Valilere ve Emniyet Müdürü'ne, kazanın hemen ardından yapılan açıklamalar nedeniyle haklarında İçişleri Bakanlığınca açılmış bir soruşturma olup olmadığı sorusunu yöneltirken, Valiler ve Emniyet Müdürü'nden "Soruşturma açılmadığı, konuyla ilgili ifadelerinin bile istenmediği" yanıtını aldılar.


"Yanlış istihbaratı" veren Özmen'in görev yeri değiştirildi

Komisyon toplantısında, Kahramanmaraş Valisi Tanılır, Kayseri Emniyeti aracılığıyla Vali'ye ulaştırılan ve kaza yerine ulaşıldığı, Yazıcıoğlu'nun ayağının kırık olduğu yönündeki istihbaratın kendisine verilmediğini söyledi. Vali Tanılır, 'yanlış istihbaratı' veren kişinin Dursun Özmen isimli Emniyet Amiri olduğunu belirtirken, Kayseri Emniyeti'ne ulaştırılan kazayla ilgili ilk istihbarattan ise Komisyon üyelerinin Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemeler sırasında haberdar olduğunu kaydetti.

Vali Tanılır komisyonun CHP'li üyelerinin "Emniyet Amirinin bilgilerini dikkate almadınız mı?" sorusuna "Olmayan bilgiyi değerlendiremem" yanıtını verdi. Tanılır, kendisine ulaşılamadığı ve bu nedenle istihbaratın Kayseri Emniyet'ine iletildiği yönündeki sorulara ise "Bana her zaman ulaşılabiliyordu" karşılığını verdi. Tanılır, istihbaratla ilgili Emniyet müdürü'ne yönelttiği soruya her seferinde böyle bir istihbaratın olmadığı yanıtını aldığını belirtirken, Emniyet Amiri Dursun Özmen hakkında soruşturma başlattığını ve görev yerini değiştirdiğini kaydetti.


"Yanlış istihbarattaki mevki enkaza daha yakındı"

Kazaya ilişkin 'yanlış istihbarat'ta geçen Timurağa Köyü Kazmadere Mevkii'nin de, helikopter enkazına, arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı mevkiden daha yakın olduğu ortaya çıktı. Komisyonun MHP'li üyesi Kürşat Atılgan valilere, "arama kurtarma yönetmeliğinden haberli misiniz?"sorusunu yöneltirken her iki vali de yönetmelik hakkında bilgisinin olmadığını söyledi. Kahramanmaraş Valisi "Haberli değilim ama sonra basında okuduktan sonra yaptığımız işin yönetmeliğe uygun olduğunu gördüm" dedi.

"Valiler haberleşememiş"

Komisyonda sorulan sorulara valilerin verdiği yanıtlar, kazanın hemen ardından Kahramanmaraş ve Kayseri Valilerinin haberleşmediğini de ortaya koydu. Valiler bu yöndeki sorulara "birbirlerini arama gereği duymadıkları"yanıtını verdiler. CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in "Komisyon üyelerini neden insanları dolandıran Yimpaş'ın otelinde ağırladınız, Ankara'dan gelenleri bu otelde mi ağırlıyorsunuz?" sorusuna ise, Kahramanmaraş Valisi Tanılır yanıt vermedi.

Komisyon önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü ile GSM operatörlerinin yetkililerini dinleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon