"Van'daki tablo iktidara kadar uzanan çetenin işi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van'da CHP'ye yumurtalı-taşlı protesto gerçekleştirenlerin "bağlantıları iktidara uzanan bir çete" olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 03.04.2010 - 09:50
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Bartın İl Kongresi'ne hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dün yapılan CHP Van İl Kongresi öncesi CHP otobüsüne taşlı-yumurtalı protestoyu değerlendiren Baykal, tespitlerine göre kendilerine yumurta ve taş atanların BDP'li olmadığını, BDP'li Belediye Başkanı ve İl Başkanı'nın da kendisini arayarak konuya ilişkin bilgi verdiğini belirtti. Kendilerini protesto edenlerin arasında AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in akrabalarının da bulunduğunu söyleyen Baykal, kendilerine saldıranların "bağlantıları iktidara uzanan bir çete" olduğunu dile getirdi. "Çok açık bir AKP oyunudur, CHP'ye ve Genel Başkanı'na karşı bir sokak saldırısı düzenlenmiştir" diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın kendilerine yönelik "Sivas'ın doğusuna geçemezler" sözlerini anımsatarak "Başbakan bunu bir tespit olarak yaptı diye düşünüyorduk. Şimdi gördük ki muhalefetin Sivas'ın doğusuna geçmemesi için elinden geleni yapıyor. Bunun için bu olayların arkasında olduğunu düşünüyoruz" dedi. Baykal, protestoların kendilerini yıldırmayacağını, bundan sonra daha çok Van'a gideceklerini belirtti.

Başbakan'ın, "Yüksek yargı çevrelerinin muhalefetle benzer söylem kullandığı iyot gibi açığa çıktı" yönündeki açıklamasını ise Baykal, "İyot gibi açığa çıkan şey Hükümet'in niyetidir, aklın yolu birdir. Anayasa Mahkemesi'ni tamamen Hükümet yanlısı bir organ haline getirmeye çalışıyorlar, bu yanlış iş diyoruz" sözleriyle değerlendirildi. Baykal, olaya aynı jargonun kullanılması mantığıyla bakılması durumunda Başbakan'ın sözlerinin çoğunun da "PKK'nın ve Abdullah Öcalan'ın sözleri" olduğunu dile getirerek "Böyle düşünürsek Türkiye bir kabus yerine döner" dedi.
 

"Değişikliğe karşı olanların bile imzasını koydular"

Baykal, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de imzasının bulunduğu yönündeki iddiaları ilişkin ise şöyle konuştu:

"Bunu örtbas etmeye çalıştılar. Hiçbir ciddiyeti yok. İmza orada duruyor. İmza atılmıştır. 'İmzayı atmadım' diyor Meclis Başkanı. Kim attı imzayı? Onun imzası. 'İmza atmadım' derken 'Anayasa değişikliği için atmadım' diyor. Sen Anayasa değişikliği için atmadın da o imzayı peki Anayasa değişikliği için kimler koydu? Senin atmadığını söylediğin imzayla Anayasa değişikliği teklifi yapılınca ne oldu? 'Çizer geçeriz.' Hayır, çizip geçemezsin. Hazır, blok imzalarla Anayasa değişikliği teklifi yapılmaz. Oradaki her imza, 'Evet, ben yukarıda önerilen Anayasa değişikliği maddelerinin bu şekilde değiştirilmesi için harekete geçiyorum' diye imza atar. Değişikliğe karşı olanların bile imzasını koydular. Baştan aşağı sahte, her şey sahte. Bu ortaya çıktı. Şimdi bu sahte belgeyle Anayasa değişikliği yapılabilir mi? Değiştireceklerdir, değiştirmek zorundadırlar. Nasıl Salı günü 'Amerika'ya gideceksiniz' dedim, Amerika'ya gidiyor Başbakan. Şimdi bunu da değiştireceklerdir. Bu da değişecektir. Bunun değişmemesi çok önemli sonuçlar doğurur."

Çelik'ten Baykal'a yanıt

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler