'Vatandaşlık tanımı'nda uzlaşılamadı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''vatandaşlık'' tanımının tartışıldığı iki günlük Anayasa Yazım Komisyonu toplantısında mutabakat çıkmadığını, çalışmanın Uzlaşma Komisyonu'nda değerlendirilip tartışılacağını bildirdi.

'Vatandaşlık tanımı'nda uzlaşılamadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2012 - 16:00

Anayasa Yazım Komisyonu'nun bugünkü toplantısına başkanlık eden Kart, gelinen aşamaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Komisyonun 2 gündür ''vatandaşlık'' maddesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Kart, mutabakata göre çalışmanın Uzlaşma Komisyonu'nda değerlendirilip tartışılacağını söyledi. Kart, Uzlaşma Komisyonu aşamasına geçilmesinin, taslak metne yeni bir taslak metin niteliği vermeyeceğini ifade etti.

Siyasi parti gruplarının vatandaşlık konusundaki öneri ve beklentilerini en geniş şekilde dile getirdiğini belirten Kart, ''Ortaya çıkan metinde, gruplar arasında en azından şekli anlamda, metin anlamında mutabakatın olmadığını görüyoruz'' dedi. Kart, komisyonun 31 Ekim Çarşamba günü toplanacağını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kart, temel hak ve özgürlüklerle ilgili çalışmaların büyük ölçüde bittiğini, ekonomik ve sosyal haklardaki ek önerilerle ilgili son durumun önümüzdeki hafta değerlendirileceğini vurguladı. Kart, büyük ihtimalle Kasım ayının ilk yarısında temel hak ve özgürlüklerle ilgili olarak tümünü kapsayacak şekilde değerlendirme imkanı doğacağını kaydetti. Bu konuda hemen hemen tüm grupların itirazı olduğuna dikkati çeken Kart, bunların mümkün olduğu kadar elenmesi gerektiğini ifade etti.

Atilla Kart, yeni anayasanın bu yılın sonuna kadar bitirilmesi hedefinin revize edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP grubu sözcülerinin, nihai çalışma takviminin yıl sonuymuş gibi değerlendirme yaptığını anımsattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin uzlaşmaya ve toplumsal diyaloğa dayalı anayasa yapılması konusunda siyaseten samimi davranmadığını öne süren Kart, ''Sayın Başbakan, dayatma ve müdahalenin ötesinde, o konuşmalarıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını torpilledi, torpilliyor. Bu, bizim çok da şaşırdığımız bir tablo değil'' diye konuştu.

Uzlaşma Komisyonu protokolünde, komisyonun çalışmaları 31 Aralık 2012'de bitirmeyi hedefleyeceğinin imza altına alındığını anımsatan Kart, bunun 2013 içinde de bu çalışmaların devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.

Kart, CHP'nin, çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesi yönündeki anlayışı kabul etmediklerini belirterek, ''Demokrasiyi esas alan, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının tümünü esas alan anayasa yapımı konusundaki irademizi, kararlılığımızı sürdüreceğiz'' ifadesini kullandı.

Partilerin önerileri

Yazım Komisyonu'nda AKP ve BDP ''Vatandaşlık'', CHP ''Vatandaşlık-Türk Vatandaşlığı'', MHP ise ''Türk Vatandaşlığı'' başlığını önerdi.

Siyasi partilerin vatandaşlıkla ilgili önerileri şöyle:

AKP

- Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ana veya babanın çocuğu doğumla vatandaşlık kazanır.

- Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarda kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.

- Hiç kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

CHP

- Türk vatandaşlığı dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması anlamına gelir.

- Vatandaşlığın kazanılması ve kaybedilmesine dair usul ve esaslar kanunla düzenlenir. Vatana bağlılık ile bağdaşmayan eylemlerin mutlak biçimde zorunlu kıldığı haklı nedenler bulunmadıkça kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

MHP

- Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür.

- Türk vatandaşı babanın veya Türk vatandaşı ananın çocuğu Türk vatandaşıdır.

- Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarda kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.

- Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.

- Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

BDP

- Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Vatandaşlığa ilişkin esaslar kanunla düzenlenir.

- Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkartılamaz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler