Vazgeçilmeli

Uzmanlar, siyasilerin Japonya'dan ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 16.03.2011 - 08:01
Abone Ol google-news

Uzmanlar Çernobil kazasından ders çıkarmayan siyasilerin, Japonyadaki felaketten de ders çıkarmayacağı görüşünde.

İTÜ Çevre Mühendislği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Talınlı, Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelen patlamanın etkisinin ne zaman geçeceğini bilmenin mümkün olmadığını vurgulayarak Nükleerin tehlikesi de bu zaten. Nükleerin insan üzerinde ölümcül etkisinin bulunmadığını söylemek mümkün mü? Türkiye Çernobilden ders aldı mı ki Japonyadan ders alsın? Yine herkes nükleerden vazgeçmeyizdemeye devam ediyoryorumunda bulundu.

Talınlı, mevcut yöntemlerle nükleer kazaları kontrol etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Japonyadaki kazayı büyük bir felaketolarak niteleyen Talınlı, Japonyada 100 binlerce insan etkilenecek. İlle de ölmeleri gerekmiyor. Belirli oranda bir radyasyonu vücudunuza alırsınız her gün mideniz bulanır, başınız ağrır. Yanık izleri çıkabilir. Tedavisini de yapsanız büyük bir felakettir. Çernobilde de bu oldu. Türkiyenin alması gereken tedbirler vardı ama yapmadı. Türkiye Çernobilden ders çıkarsa Sinopa Akkuyuya nükleer santral yapmak için bir gecede izinler çıkarmazdıdedi.

 

Kaza değil sonuç

Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği Başkanı Prof. Dr. Leziz Onaran, Aslında bu bir kaza değil nükleer sonuç. Açığa çıkan radyasyon çok tehlikeli. Dünyanın diğer tarafını bile etkileyebilir. Türkiye fay hatlarının yakınında bulunan Sinop ve Akkuyudaki santral planlarından vazgeçmelidiye konuştu.

Prof. Onaran, bugüne dek hep Deprem ülkesi Japonyada bile nükleer santral yapılabiliyorsöylemi ile nükleer enerjinin savunulduğunu söyleyerek depremde binalar yıkılmasa da nükleer kazaların yaşanabildiğini belirtti. Onaran Radyasyon alçak düzeydeki rüzgârlarla taşınmıyor ama üst tabakalarda kolayca salınan dalgalar meydana geliyor. Dünyanın bir tarafında olan tam ters tarafa doğru gidebiliyor dedi.

ERDOĞAN NÜKLEER İNADINDAN VAZGEÇMİYOR

ALMANYA NÜKLEER SANTRALLERİNİ KAPATIYOR

İSPANYA SANTRALLERİNİ GÖZDEN GEÇİRECEK

ABD NÜKLEER REAKTÖRLERİNİN GÜVENLİĞİNİ SORGULUYOR

İNSANLAR YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler