Ve dönüyorlar...

Zeugma’ya ait 12 mozaik ABD’den iade edilecek.

Yayınlanma: 15.05.2018 - 21:02
Abone Ol google-news

ABD’de bulunan Zeugma Mozaikleri’ne ait parçalar imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye’ye getiriliyor. Mozaiklere ait 12 parçanın Türkiye’ye iadesini öngören anlaşma Şikago Başkonsolosluğu’nda imzalandı. ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi koleksiyonunda yer alan Zeugma parçaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üniversite arasında imzalanan anlaşma sonucunda 2018 yılı içerisinde Türkiye’ye getirilecek.

Euronews’teki habere göre Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üniversite arasında söz konusu parçaların Türkiye’ye resmen iadesini öngören anlaşmaya Türkiye adına New York Kültür ve Tanıtma Ofisi Direktörü Tülin Sermin Özduran, Bowling Green Eyalet Üniversitesi adına da rektör Dr. Rodney Rogers, Sanat ve Bilim Fakültesi Dekanı Dr. Raymond Craig ile üniversitenin Başkan Yardımcısı Sean P. FitzGerald imza koydu.

1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılarda yurtdışına çıkarılan ve 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesi’nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma Mozaikleri, o tarihten beri üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu. Bakanlık, eserlerin iadesi için ilk girişimini Şubat 2012’de yapılan tespitlerin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yapmıştı. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetimi değişen üniversiteye Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu kanalıyla Zeugma Mozaikleri’nin iade edilmesi için yeni bir yazı yollamıştı. Yazıda Türkiye topraklarına ait olduğu net bir şekilde ifade edilen mozaiklerin iade edilmesi için bir toplantı yapılması istenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler