Ve sivrisinekler yenildi
Çin’deki iki adada yok edildiler
Artan sayılarıyla geçen yıl Kocaeli’nde gündem olan dünyanın en istilacı sivrisinek türü “Asya kaplan sivrisineği” (Aedes albopictus), Çin’in Guangzhou kentindeki iki adada neredeyse tamamen yok edildi.
Sahada ilk kez denenen iki haşere kontrol tekniğinin bir arada kullanıldığı çalışmada, sivrisinek popülasyonu yüzde 94 oranında düşürüldü. Sonuçları Nature’da yayınlanan çalışmada, Wolbachia pipientis bakterisi ile enfekte edilen erkek sinekler doğaya bırakılarak dişi Asya kaplan sivrisinekleri kısırlaştırıldı. Wolbachia pipientis, sivrisineklerin üremelerini; Dang humması ve Zika gibi hastalıklara neden olan virüsleri yaymalarını önlüyor. ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nden sivrisinek ekoloğu
Peter Armbruster, söz konusu
çalışmanın bugüne kadarki en başarılı imha denemelerinden biri olduğunu ve sivrisineklere karşı farklı yöntemlerin bir arada kullanımının ne kadar etkili olabileceği gösterdiğini belirtti.
Aedes albopictus nasıl yok edildi?
Tıbbi entomolog Zhiyong Xi’nin (Michigan Eyalet Üniversitesi, ABD) liderliğindeki araştırma ekibi ilk olarak, laboratuvar çalışmalarında bir sivrisinek kolonisini Wolbachia pipientis bakterisi ile enfekte etti. Enfekte edilmiş sivrisineklerin kendi aralarında üreyebiliyor oluşu nedeniyle dişilerin doğaya bırakılmaması gerekiyordu. Araştırmacılar, çok zaman ve emek alabilecek mekanik bir ayırma işlemi yerine, koloniyi düşük dozda radyasyona maruz bırakarak dişilerin kısırlaşmasını sağladı. Düşük dozda radyasyon, erkek sivrisineklerin üremesini olumsuz etkilese de ortadan kaldırmıyor.
2016 ve 2017 yıllarında sivrisineklerin üreme dönemleri boyunca, her hafta hektar başına 160.000’den fazla enfekte sivrisinek, Çin’de Dang hummasının en çok görüldüğü Guangzhou kentindeki iki adada doğaya bırakıldı.
Enfekte edilmiş erkek sivrisineklerle çiftleşen yabani dişiler ve kısırlaştırılmış dişilerle çiftleşen yabani erkekler yavru üretemediğinden, ortalama yabani dişi sivrisinek sayısı 2016 yılı içinde yüzde 83, 2017’de yüzde 94 oranında azaldı. İnsanları ısıran ve hastalıkları yayanlar dişi sivrisinekler olduğundan araştırmacılar onların sayısındaki değişimi izlemişti.
Kentucky Üniversitesi’nden tıbbi entomolog Stephen Dobson, Asya kaplan sivrisinekleriyle mücadelede, böcek ilaçlarına karşı direnç geliştirebilmeleri ve yumurtalarını tespit edilmesi zor bölgelere bırakmaları nedenleriyle, mevcut stratejilerin etkisiz kaldığını, söz konusu çalışmadaki gibi yeni yöntemlere büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu