Vekillere tekbirle saldırı

Hasan Ferit Gedik’in katillerinin yargılandığı dava başlamadan ertelendi. Çevik kuvvet polisleri duruşma salonunun önüne etten duvar ördü. Çete üyeleri tarafından öldürülen Gedik’in annesi Nuray Gedik, müşteki avukatları ve basın mensupları salona alınmadı.

Yayınlanma: 15.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde uyuşturucu çetelerine karşı geçen yıl eylül ayında düzenlenen yürüyüşe saldırarak Hasan Ferit Gedik’in ölümüne, Gökhan Aktaş, Yalçın İleri ve Abdullah Kıyak’ın yaralanmasına neden olan sanıkların yargılandığı davanın ilk duruşması güvenlik gerekçesiyle ertelendi. Sanıklar, duruşma salonunda izleyici olarak bulunan CHP’li milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur, Hüseyin Aygün ve İlhan Cihaner’e, “Bunlar DHKP-C’li milletvekilleri. Duruşmada olmalarını istemiyoruz” diyerek tekbirlerle saldırdılar. Duruşma salonuna yalnızca sanık avukatları alınırken müşteki avukatları salona alınmadıkları gibi çevik kuvvet polislerince darp edildi.

Kartal’daki İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ilk duruşma öncesi adliyede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya dava kapsamında tutuklu 17 sanık ile başka suçlardan tutuklu 6 sanık ve avukatları katılırken, güvenlik görevlilerinin engellemesi nedeniyle müştekiler ve avukatları duruşma salonuna alınmadı. Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik (Meray) ve dedesi Mustafa Gedik’in salona alınmaması nedeniyle sinir krizi geçirdiği duruşma öncesi mahkemenin olduğu koridorda çevik kuvvet ekipleri avukatlar Süleyman Gökten ve Memet Nuri Şek’i darp etti. Duruşmanın olduğu 3. bodrum kata giriş ve çıkışlar da iptal edildi.

‘Terör örgütünü savunuyorsunuz’

Görülemeyen duruşma sonrası tutulan tutanakta, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün’ün güvenlik görevlilerine muhalefet ederek duruşma salonuna girip oturdukları savunuldu. Milletvekillerinin oturdukları sırada, mahkeme heyeti tarafından sanıkların yanında oturamayacakları, sanıklardan ayrılmaları gerektiğinin söylendiği belirtildi. Mahmut Tanal’ın, “Ben milletvekiliyim. Aynı zamanda avukatım. Duruşmayı izlemek için geldik. Buraya oturmamız istenmiyorsa bize yer gösterin” demesi üzerine sanıklardan birinin Tanal’a, “Biz sizin burada olmanızı istemiyoruz. Siz terör örgütünü savunuyorsunuz” dediği kaydedildi. Bu sözlerin üzerine tüm tutuklu sanıkların ayağa kalkarak mağdurlara ve arka sırada bulunan milletvekillerine saldırmaya çalıştığı, mağdur sırasında oturan kişilerin sanıklarca tekme ve yumruklarla darp edildiği aktarıldı. Mahkeme heyeti, duruşmaya devam edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, duruşma salonunu boşalttı. Mahkeme heyeti, salonun boşaltılmasının ardından tutuklu sanıklarla ilgili dosya üzerinden inceleme yaptı. Heyet, sanıkların üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, atılı suç için kanunda öngörülen ceza süresi, kaçma şüphelerinin bulunması ve adli kontrol kararının yetersiz kalacağı kanaatine vararak, dava kapsamında tutuklu 17 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma ise 4 Eylül’e ertelendi.

Polis kontrolünde cinayet

Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün 18 Ocak 2013 ve 30 Nisan 2013 tarihlerinde “silahla yaralama, kasten öldürme, tehdit ve uyuşturucu madde ticareti” suçlarını gerçekleştiren bir grubun olduğunu tespit ettiği belirtilmişti. İddianamede, bu gruptan bazı isimlerin yapılan çalışmalar sonucu yakalanarak tutuklandıkları kaydedilerek, bu şahıslarla alakalı geriye dönük olarak yapılan analiz ve değerlendirilmelerde bu suçları isleyen şahısların birbirleri ile irtibatlı oldukları, aralarında hiyerarşik bir yapılanmanın bulunduğu, bu şekilde birçok silahlı eylem ve uyuşturucu satma eylemi gerçekleştirdiklerinin altı çizilmişti. İddianamede, “kasten yaralama”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma”, “nitelikli yağma” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” gibi suçlardan, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak 35 sanık bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler