'Vergileri artırmak istemiyoruz'
Bakan Şimşek, memur maaşlarında her 1 puanlık artışın bütçeye 1 milyar TL ilave yük getirdiğine işaret etti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı Samanyolu Haber "Günlük" programında gündeme ilişkin açıklamalarda buludu. "Biz memura enflasyondan daha fazla zam veriyoruz" diyen Bakan Şimşek, "Memurlara yaptığımız teklif sonrasında en düşük memur maaşı 1 Temmuz itibariyle bin 757 TL olacak. Oradaki artış 2011 yıl sonu itibariyle yüzde 316.5. Bu yüzde 7.6'yı da eklerseniz yüzde 320'lerin de üzerine çıkıyor. Dolayısıyla aslında rakamlar ortada. Eskiye oranla memura bütçeden daha fazla pay veriyoruz" dedi.
'Memur bütçeden yüzde 30 pay alıyor'
Şimşek, bütçede memura ne kadar zam görüldüğüne ilişkin bir soru üzerine, "3 artı 3 öngörülmüştü. Toplam yüzde 6 ama biz her zaman şunu da söylüyoruz. Enflasyon beklediğimizden fazla çıkarsa farkını da veririz. 2002'de bütçede memura ayrılan para 22 milyar TL idi. Bu sene 100 milyarın üzerine çıktı. Emekliye de ilaveten 105 milyar TL veriliyor. Eskiden memura bütçeden yüzde 18 pay verilirken, şimdi bu oran yüzde 30 civarındadır. 75 milyon için hazarlanan bütçeden sadece kamu çalışanları eskiden 18 lira alırken şimdi 30 liraya yakın alıyorlar. Emekli maaşıyla, memurlara verdiğimiz maaşı toplayın 205 milyar TL. Bizim kamu yatırımları için bütçede ayırdığımız pay ise 32 milyar TL. Buna rağmen masada bu işi çözmek yerine, sokaklara taşındı. Bizde tabiki bu işi hakem kuruluna götürmek zorunda kaldık" yanıtını verdi.
'Memuru enflasyona ezdirmedik'
Bakan Şimşek, "Memura yüzde 1 daha verseydiniz ne olurdu?" şeklindeki bir başka soruya, memur sayısının 7 milyon olmadığını, kadrolu memur sayısının 2.4 milyon kişi olduğunu söyledi. Bu rakama bütün işçiler, sözleşmeli çalışanların da katıldığında yaklaşık 3.1 milyon kişiye çıktığını açıklayan Bakan Şimşek, şöyle devam etti: "Ancak, genel 1 puanın etkisi 1 milyar TL. Biz bütçede 3 artı 3 öngörmüştük...3.5 artı 4, gelecek yıl için de 2 artı 3 öngörmüştük.Orada da 3 artı 3 olunca, toplam bütçeye ilave yük 4.2 miyar TL. Burada 4.2 miyar TL fark demek, o fark, o ilave yük ya borçlanacağız ki borçlandıkça faizler artıyor ve geleceğimizi ipotek altına alıyoruz. Ya da vergileri artırmamız lazım. Memur ve işçi için ilave zammın yükünü 75 milyon çekecek.. Vergileri herkes ödüyor. Biz de bu işte dengeli gidelim, dünyada büyük bir belirsizlik var, 1 puanın artısı 1 milyar TL. Çünkü vergileri artırmak istemiyoruz. Vatandaşa bir yük çıkartmak istemiyoruz. Biz memurumuzu işçimizi, hiç bir dönem enflasyona ezdirmedik. Şimdi de ezdirmiyoruz. Memurumuzun alım gücü ve maaşları da dolar ve TL cinsinden arttı. Rakamlar çok ortada ancak, ilave yük, ya ilave borçlanma, ya ilave vergi demek. Her iki durumda da faturayı 75 milyon ödüyor."
'Sokakta gösteri yapmak 'devlet hakkımızı vermiyor' diye halka şikayettir'
Memurun sokağa taşınması konusunu da değerlendiren Şimşek, "Bu olayı sokaklara biz taşımadık, çözülmesi için çaba gösterdik. Bunu sokağa taşıyan biz değiliz. Sokağa taşınan bir olayda halkımızın bizim pozisyonumuzu da bilmesinde fayda var. Sokakta gösteri yapmak, 'devlet hakkımızı vermiyor' şeklinde bir şikayet.. Biz masada bunun çözülmesi için büyük çaba sarf ettik ama vatandaşımızın her iki tarafı da dinlemesinde ben fayda görüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Milletvekili ve memur maaşlarına ilişkin olarak Şimşek, son 10 yılda memura yüzde 228, milletvekiline yüzde 144 zam yapıldığını kaydetti.
"Memuruna, işçisine son dört yılda daha fazla artış yapan ülke ben bilmiyorum" diyen Bakan Şimşek, hatta birçok ülkenin çalışan maaşlarını indirdiğinin altını çizdi. Türkiye'nin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini, aksi halde 10 yıl geriye gidebileceğini söyleyen Şimşek, şu anda Türkiye'nin üç büyük "şok" yaşadığına dikkat çekerek, bu şokları Avrupa'da daralan ihracat pazarı, petrol fiyatlarındaki artış ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeler olarak sıraladı. Türkiye'nin bu dönemde çok önemli dış şoklarla başetmek zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Hal böyleyken bizim gerçekten dikkatli olmamız lazım. Ona rağmen 2012'nin hemen başında, yüzde 2.7'lik enflasyon farkını memura vermişiz. Şimdi teklifimiz ne? Artı 3.5, artı 4. Toplamda kümülatifi yüzde 10.5 yapıyor" dedi.
'Memur 100 lira alıyorsa, 2012 sonu 110.5 lira alacak'
Şimşek, "Bunu da anlayamayanlar var. Bu nasıl bir hesap?" sorusu üzerine, bu hesabın matematiksel bir formül olduğunu belirterek, bu hesabı şöyle açıkladı: "Bu çok basit. 2011'den kalan enflasyon farkı yüzde 2.7.Sonra bir de yüzde 3.5 öneriyoruz ilk 6 ay için. İkinci altı ay içinde yüzde 4 öneriyoruz. Bunları alt alta topladığınızda yüzde 10.2 geliyor. Ama bu hesaplama öyle yapılmıyor. 1.027 x 1.035 x 1.04= çıkacak rakamdan -1 diyorsunuz. Bu matematiksel bir formül ve önünüze yüzde 10.5 çkıyor. Bizim aslında bir memurumuz 2011 sonunda 100 TL alıyorsa, 2012'nin sonunda ortalamadan bahsediyorum, 110.5 TL alıyor, enflasyon farkıyla birlilkte."
'Euro bölgesine girmek, deri ceket giymek gibi manevra alanınız kayboluyor'
Yunanistan'ın olası Euro'dan çıkış söylemleri ve yerine Türkiye'nin alınması yorumlarının hatırlatılması üzerine Bakan Şimşek, Euro'yu kullanmak için önce AB üyesi olmak gerektiğini hatırlattı. Bunun dolayısıyla iki aşamalı bir süreç olduğuna işaret eden Şimşek, "Bir ülke yapısal reformlarını gerçekleştirememişse, ekonomi rekabetçi değilse, bu türden para birimlerine Euro bölgesine grimek, deri ceketi giymek gibi birşey. Manevra alanlarınız, esneklikleriniz kayboluyor. Eğer elinizde esneklik yoksa krizden çıkmak daha zor oluyor. Yunanistan Euro'dan çıksa, kısa vadede kendi menfaatine, ancak uzun vadede risk alacak. O kaos riskini üstlenecek kimseyi bulamazsınız. Yunanistan hak etmediği bir zenginliğe sahip şu anda. Büyük bir borç birikmiş ve o borçla bu refah oluşmuş. Şimdi bunun sonuçlarına katlanıyor.Türkiye yapısal reformlarını yaparsa Almanya gibi ekonomisini geliştirirse Avrupa'ya girmek yararlı olur" yorumunu yaptı.
'Tedbiri elden bırakmamalıyız'
Şimşek, hiç kimsenin Yunanistan'ın, İtalya'nın ve İspanya'nın ekonomik çöküş yaşayacağını düşünmediğini belirterek, "Bizim de onların düştüğü duruma düşmemiz için tedbiri elden bırakmamamız lazım" uyarısında bulundu. Eskiden Türkiye'de her 100 liranın 86'sı vergilere giderken, günümüzde bu oranın yüzde 18 olduğunu belirten Şimşek, "Biz tekrardan o dönemlere dönmek istemiyoruz. Popülizm tuzağına düşerseniz işin içinden çıkamazsınız. İpin ucunu kaçırmayalım. Biz eğer dünyada ekonomik açıdan iyi bir yerdeysek bunun en önemli sebebi tedbir almış olmamızdır. Sendikaların bizden talep ettiği rakamlar afaki boyuttadır. Eğer onların teklifini kabul edersek faizler artar ve yatırımlar azalır" değerlendirmesinde bulundu.
'Akaryakıtta vergiyi daha indirirseniz, cari açığımız artar'
Bedelli Askerlik konusuna ilişkin olarak Bakan Şimşek, bu tür yasaları yaparken bütün ilgili kişilerle istişare ettiklerini ve Maliye Bakanı olarak bedelil yaşının düşürülmesinin işine geleceğini kaydetti. Akaryakıta konusunu da değerlendiren Şimşek, "Benzinde eskiden vergi yükü yüzde 70'di. Bu oran günümüzde ise yüzde 52 civarındadır. Benzini biz dolar üzerinden ithalat yapıyoruz. 2002'den beri benzinin ÖTV'sine hiç zam yapmadık. Geçen yıl benzine ve doğal gaza 54 milyar dolar para harcadık. Şimdi vergiyi burada, daha da indirirseniz o zaman fiyatlarda daha büyük patlama olur. Bizim ithalatımız, cari açığımız artar. Bu, bukadar kadar açık" dedi.
'Haziran'da 28 bin öğretmen ataması gündemde değil'
Yurttaşlardan gelen soruları da yanıtlayan Şimşek,bakanlık tarafından 817 meslek danışmanları alımına ilişkin bir soru üzerine, "İşlemler tamamlandıkya onları zaten almayı taahhüt ettik. Önümüzdeki bir-iki ay içerisinde inşallah halletmeye çalışacağız" karşılığını verdi. Maliye Bakanlığı'nın, ihtiyacı olan müfettiş, uzman yardımcılarını önümüzdeki yıllada da almaya devam edeceğini açıklayan Bakan Şimşek, "Vergileri tabana yaymak için insan kaynaklarını güçlendireceğiz" dedi. Şimşek, Haziran ayında 28 bin öğretmenin atama beklediğine ilişkin bir soru üzerine, "Şu anda o husus gündemde değil. Ayını bilmiyorum o anlamda" açıklamasında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?