Vetolu madde yasadan çıkarıldı

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kısmen veto ettiği ve kamuoyunda, "Özel İstihdam Büroları Yasası" olarak bilinen yasanın birinci maddesi yasadan çıkarıldı.

Yayınlanma: 07.08.2009 - 13:09
Abone Ol google-news

TBMM Plan Bütçe Komisyonu AKP Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen yasanın görüşmeleri yapıldı.

Hükümet adına toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, veto edilen maddenin ihtiyaç doğrultusunda önümüzdeki günlerde yeniden düzenlenebileceği mesajını verirken, muhalefete mensup milletvekillerinin sorularını yanıtladı, eleştirilere cevap verdi.

Komisyonda söz alan CHP'li Mehmet Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Gül'ün vetosuna Hükümetin uymasını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak Hükümetin bu tavrının yeni yasama döneminde de devam edip etmeyeceğini bilmek istediklerini sordu.

Hamzaçebi, "Bütçeye aktarılacak para için mi Hükümetin şimdilik vetolu maddeyi çıkaralım sonra yine getiririz anlayışı içinde olup olmadığını merak ediyoruz" dedi.

Hamzaçebi, yasada yer alan bir madde ile işsizlik sigortası fonu nema gelirlerinden bütçeye aktarılacak payın dörtte birden dörtte üçe çıkarıldığını hatırlatarak, Hükümetin İşsizlik Sigortası Fonunu başka amaçlarla kullanım eğiliminin giderek arttığını söyledi.

Hükümetin fondan aldığı paraları geri ödemeyeceğini savunan Hamzaçebi, "Hükümet bir şekilde yasal düzenleme ile bu paraları ödememenin yollarını bulacaktır" dedi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Hükümetin 3 milyar liralık bir kaynağı daha bütçeye aktarmayı planladığını kaydeden Hamzaçebi, bu yıl fonunun nema gelirlerinin 6 milyar lira olarak hesaplandığını ancak faizlerdeki düşüş nedeniyle bu rakamın bir miktar düşeceğine dikkat çekti.


Gerekçeler dikkate alınacak

Muhalefetten gelen eleştirilere yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, zaman içerisinde ihtiyaçlara göre yasal düzenlemelere gidilebileceğini ileride yapılacak düzenlemelerde de veto gerekçelerinin dikkate alınacağını belirterek, söz konusu düzenlemenin yeniden gündeme gelebileceğinin işaretini verdi.

İşsizlik sigortası Fonunun kullanımına ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Yıldırım, fonun nema gelirlerinden bütçeye 2012'ye kadar aktarılacak payın dörtte birden dörtte üçe çıkarıldığını belirterek, bunun GAP, Konya Ovası projesinde kullanılacağını söyledi. Karayolu ve ulaştırma projelerinin gerek iç piyasanın canlanması gerekse istihdam açısından büyük katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, 3 bin 500 şantiyede 350-400 bin istihdam sağlandığını belirtti. Yıldırım, fonun nema gelirlerinin ise faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle 5.4 milyar lira olarak gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, komisyon toplantısında AKP'li üyelerin, vetolu maddenin yasadan çıkarılmasını öngören değişiklik önergesi muhalefet partili üyelerin desteğiyle kabul edildi. Yasanın diğer maddeleri ise aynen kabul edildi. Söz konusu yasa 11 Ağustos Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler