Virüssüz kök hücre üretimi
Deri hücrelerinden, virüs kullanılmadan yeniden programlanarak tüm bir canlıyı oluşturabilme yeteneğine sahip olan, embriyon hücrelerine benzer kök hücreler üretildi.
ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nden James Thomson ve ekibinin üretmeyi başardığı bu kök hücreler, kalp, akciğer veya sinir hücreleri gibi 220 tür hücre haline gelebilecek. "İnsan olacak embriyonu" yok etmeden üretilebilmesi nedeniyle bu hücreler etik ve dini çatışmalara yol açmadan tedavide kullanılabilecek.
İlk kez virüs kullanılmadan bu tür hücrelerin üretildiğine dikkati çeken Thomson, bunun, kök hücrelerin tümöre neden olma ve bazı genlerin faaliyetini durdurma riskini azalttığını da vurguladı.
Thomson ve ekibi deri hücrelerini yeniden programlamakta gerekli olan genleri aktarmak için virüs yerine plazmit (bir tür DNA molekülü) kullandı. Araştırma Science dergisinde yayımlandı.
1998'de embriyon kök hücresi kültürünü elde eden ilk kişi olan Thomson, 2007'de de Japon meslektaşlarıyla insan derisi hücrelerini kök hücreye dönüştüren bir yöntem geliştirerek, hasta doku veya organların değiştirilmesinde devrim sayılabilecek bir buluşa imza atmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi