Vitrindeki Albümler (04.01.2019)
Vitrindeki Albümler
Aslı Gökyokuş “Dünya” (Arpej Yapım)
Çok güçlü bir sesti Aslı Gökyokuş. Sesti dediğime bakmayın, halen öyle. Zaman ondan fazla bir şey götürmemiş. Tam 11 yıl sonra çıkardığı “Dünya” albümünde, gençliğini doksanlı yıllarda rock barlarda müzik dinleyerek geçirmiş şimdi orta yaş ve üzerinde olan bir kuşağı halen heyecanlandırıyor.
Yapımcısı, Mary Jane topluluğu döneminde birlikte çaldığı davulcu (ayrıca aranjör ve ses mühendisi olan) Alen Konakoğlu. Düzenlemelere dahil olan gitarcılar Gökhan Büyükkara ile Selim Öztunç, bir de basçı Alp Ersönmez’in katkıları azımsanmayacak ölçüde. 16 şarkılık albümde 11 parça yeni, diğerleri yeniden düzenlenmiş yakın geçmişin eserleri.
Hümanist duygulardan beslenen dolaylı politik bir tutumu var Aslı’nın; giderek sıkışan bir toplumda ayakta kalmaya, insanlık onurunu, vicdanını korumaya çalışan biri olarak. Cümleleri kısa ve net; açık sözlülüğünün açıkça yansıdığı satırlarda elinden gelenin en iyisini yapıyor, bir müzisyen, toplumsal bir varlık ve kaygılı bir fert olarak.
Bir eş ve anne olarak zamanını ailesine ayırmasının doğal haklılığı bir yana, şayet sahne ve albüm mesaisini bu kadar kesintili aralıklarla sürdürmemiş olsaydı, şimdi kadın rock şarkıcılarımızın tahtında o oturuyor olacaktı.
Selva Erdener “Biliyor musun?” (Ada Müzik)
Soprano Selva Erdener’in dördüncü albümü “Biliyor musun?” adını Edip Cansever’in Yerçekimli Karanfil şiirden alıyor. Yanı sıra Karacaoğlan, Nâzım Hikmet, Ataol Beh-ramoğlu, Gonca Özmen ve Yaşar Nabi Nayır şiirlerinin bestelerinden oluşan albüm, her ne kadar ekseninde klasik müzik olsa da, kaliteli olmak kaydıyla popüler müziklerden hoşlanan dinleyiciye sesleniyor.
Öncelikle bestelerin (müzik direktörlüğü ve piyanoda İbrahim Yazıcı, kemanda Mehmet Yasemin, kemençede Derya Türkan, viyolonselde Çağ Erçağ, kanunda Ahmet Baran, basta Volkan Hürsever, davulda Ediz Hafızoğlu gibi isimler tarafından) ustalıkla icra edilmiş olmaları albüme ayrı bir değer katıyor. Erdener’in hayatına dokunmuş, kendisini derinden etkilemiş bu satırların bestelerinde ise Cem İdiz, (eşi) Turgay Erdener, Melahat İsmail, İbrahim Yazıcı, Fazıl Say ve Babür Tongur imzaları var.
Ana duygu hüzün, konu vefa ve dostluk, dramatik yapı güçlü, malzememiz ise gelenek. Kalite standartlarını eğip bükmeden tarzının dışına çıkıyor Erdener, klasik müzik camiasının ötesine sesleniyor bu albümle. Opera havası hiç eksik olmasa da, her şarkıyı kendine has, özüne uygun bir ruhla ele alıyor, seslendiriyor. Piyasanın dışında, bir başka boyutta...
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi