Vopak'a durdurma

Yalova'da Vopak'ın fay hattı üzerine yapmak istediği ve olası bir depremde tüm Marmara bölgesini tehdit eden kimyasal depolama tesisinin ÇED süreci durduruldu. CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, sürecin devam ettiğini, firmanın yeni bir ÇED başvurusu yapması halinde ÇED sürecinin yeniden başlayabileceğini belirtti.

Yayınlanma: 13.10.2011 - 12:27
Abone Ol google-news

Yalova-İzmit Karayolu üzerindeki eski Yalova Elyaf fabrikasını satın alan ve Hollanda kraliyet ailesinin de hissesinin bulunduğu Uluslararası Royal Vopak’ın Yalova’nın Taşköprü beldesinde deniz kenarındaki bulunan ve fay hattı üzerindeki bir alana yapmak istediği kimyasal depolama tesisi için geçtiğimiz günlerde Ankara’da ÇED toplantısı yapıldı. ÇED toplantısına CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katılarak Vopak’un kurulması halinde Marmara bölgesinde önemli bir riskin oluşacağını belirterek, Yalova halkının da bu tesisi istemediğini vurguladı. Yalovalıların topladığı 20 bin imza da bakanlık yetkililerine teslim edildi. ÇED süreci depolama tesisinin sağlık koruma bandının bulunmaması, 1/25 binlik Çevre Düzeni Planında, alanla ilgili bir karar bulunmaması, ilgili kurumların dosyaya sunduğu eksiklikler ve de imar planlarına yapılan itirazların görüşülmesini beklemek üzere, Vopak Kimyasal Depolama Tesislerinin ÇED süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu.

CHP Yalova İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, sadece ÇED sürecinin durdurulduğunu belirterek, yeni bir ÇED başvurusuyla VOPAK ÇED sürecinin başlayabileceğini söyledi. İnce, “Herşey bitmiş değil. Süreç durdurulmuş olabilir ama bu tekrarlanmayacak anlamına gelmez. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi, reddetse bile ilgili bakanlığın ruhsatı verebilir. Biliyorsunuz 3 Kasım’a kadar hükümetin elinde kanun hükmünde kararnanem yetkisi var. Sürekli, ‘CHP anayasa mahkemesine niye gidiyor?” diye eleştirenler bugün anayasa mahkemesine gitmemizden medet umar hale geldi. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne gittik, müracaatımızı yaptık” dedi.

Vopak’ın kimyasal atık depolama tesisi kurmaması için siyaseti bile bırakabileceğini ifade eden İnce, “Yalova’da siyaseti bitiririm, yeter ki bu kurulmasın. Buradan bir kahraman çıkmaz. Buradan örgütlü bir toplum çıkmalı. Buradan duyarlı bir kent çıkartmalıyız. Bunun takipçisi olacağız. Bunu kurdurmayacağız arkadaşlar” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler