WSJ: Resesyon Erdoğan'ın saygınlığına zarar verir
Wall Street Journal, "Ekonomik krizin, Türk politikacılarını pragmatik yaptığını, Ankara'nın artık IMF ile anlaşmaya hazır olduğu işaretini verdiğini yazdı. Gazete "resesyonun Başbakan Erdoğan'ın, yurtiçinde ve Ortadoğu'daki saygınlığına zarar vermesi riski bulunuyor" yorumunu da yaptı.
ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'de pragmatik değişim" başlıklı analizinde "Küresel ekonomik kriz, Türk politikacılarını pragmatik hale getirdiği" görüşü öne sürüldü.
Ankara'nın, Ocak ayında IMF'nin önerdiği 20-30 milyar dolarlık destek paketini reddettiğini belirten gazete, bunun sonucunda da liranın dolar ve euroya karşı yüzde 10 değer kaybettiğini kaydederek "Ancak Ankara şimdi bir anlaşma yapmaya hazır olduğu sinyalini verdi, Mart sonundaki yerel seçimler sonrası olsa da" yorumunu yaptı.
"IMF ile anlaşmak akıllıca"
Bunun "akıllıca" bir hareket olduğunu vurgulayan gazete, Türkiye'nin kamu maliyesinin güçlü olduğunu, bankaları ve hanelerin Orta ve Doğu Avrupa'da olduğu gibi büyük borçlarının bulunmadığını ancak Türk ihracatçılarının önemli tutarda dış borçlanmaya gittiğini ve bu yıl da ödeyecek 28-30 milyar dolarlık bir borcunun olduğunu kaydetti.
WSJ, AB'deki Türk mallarına talebinin çok büyük bir azalma gösterdiğini, kredi piyasalarının kapandığını, bu nedenle Ankara'nın banka sisteminin yerli şirketlere kredi sağlaması için IMF fonlarına ihtiyacının bulunduğunu yazdı.
Liranın son değer kayıplarının, iş dünyasındaki gerilimi artırdığını öne süren gazete, IMF anlaşmasına en büyük engellerden birinin yerel seçimlerin yapılması ile ortadan kalkayacağını belirtti. Gazete şöyle devam etti:
"Ekonomi bu yıl yüzde 1,5 küçülecek tahmini"
"Ankara şimdiye kadar IMF'nin, anlaşmanın koşulu olarak kamu harcamalarının düşürülmesi yönündeki ısrarını kabul etmeyi reddetti. Mevcut harcama planları, ekonominin bu yılda yüzde 4 büyüme tahminlerini temel alıyordu. Ancak son tahminler, GSYİH'nın bu yıl yüzde 1.5 küçüleceği yönünde."
"IMF anlaşması Washington'da olumlu karşılanacak"
ABD'li gazete, IMF'nin de 2010 yılında kemerlerin daha sıkılmasının karşılığında bu yıla ilişkin koşullarını gevşemeye hazır olabileceğini belirttikten sonra "Herhangi bir anlaşmanın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli bir müttefik gibi görüldüğü Washington ve birçok Avrupa başkentinde olumlu olarak karşılanacağı kesin" diye yazdı.
Gazete şöyle devam etti:
"ABD politikası, bölgede daha uzlaşıcı bir ton benimserken Türkiye'nin aracı rolü çok önemli bir hale geliyor. Bir resesyonun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, halen yurt içinde ve Ortadoğu'da yüksek olan saygınlığına zarar vermesi riski bulunuyor."
Gazete, bu faktörler dikkate alarak IMF ile bir anlaşma yapılmasının gerekliliğine işaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza