Ya okul ya damga

Bakanlık, 5 yaşındaki çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen aileleri rapor açmazında bıraktı.

Ya okul ya damga
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.08.2012 - 09:35

Çocuk Hakları Merkezi, 66 aylık ve daha büyük çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen velilerin alacağı raporun bazı çocukların “gelişim geriliğine sahiptir” şeklinde etiketlenmesine neden olacağını belirtti. Rapor nedeniyle çocuğun yaşamı boyunca engelleme ile karşılaşacağını vurgulayan merkez, “Veliler insan haklarına aykırı olan raporu almayı reddetmeli ve süreci idari yargıya taşımalıdır” açıklamasını yaptı.

Sistemden vazgeçilmeli

Eğitime hazır olması gerekenin çocuklar değil, çocukların eğitim ihtiyaçlarına karşılık vermesi gereken eğitim kurumları ve MEB olduğu ifade edilen açıklamada “Ancak açıkça görülmektedir ki ne okullar, ne sınıflar, ne öğretmenler ne de müfredat 5 yaşındaki çocukları karşılamaya hazır. Hatanın ceremesini çocuklara ve velilerine çektiren MEB’dir. Dönülmez sonuçlar ortaya çıkmadan 4+4+4’ten vazgeçilmelidir” denildi.

66 aylık ve daha büyük çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen velilerin alacağı rapor, bazı çocukların “gelişim geriliğine sahiptir” şeklinde damgalanmasına neden olacak. Bu tür bir raporlama, her ne kadar çocukların ilköğretime hazır bulunuşlarını dikkate alıyor gibi görünse de çocuk haklarına aykırı bulunuyor.

Çocuk Hakları Merkezi’nce yapılan açıklamada, “Bir çocuğun erken çocukluk döneminde almış olduğu ‘fiziksel ya da zihinsel olarak okula uygun değildir’ raporu onun normal olan gelişimsel özelliğini, ‘gerilik’ olarak tanımlamak anlamına gelir. Bu da çocuğun, sonraki yaşamında gelişimsel geriliğe sahipmiş gibi yeniden önüne gelebilir. Oysa her çocuğun gelişim özelliği farklıdır ve bu farklılıklar hiçbir zaman çocuklar için bir dezavantaj haline dönüşmemelidir” denildi.

Yargıya gidin Açıklama özetle şöyle:

“Eğitime hazır olması gereken çocuklar değil, çocukların eğitim ihtiyaçlarına karşılık vermesi gereken eğitim kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığı’dır.  Milli Eğitim Bakanlığı, hatadan dönmenin de erdem olduğunu görüp, geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkmadan 4+4+4 sisteminden vazgeçmelidir. Sistemin yanlışları için çocuklar etiketlenmemeli.

Velilere de çağrımız şudur: Veliler çocuklarının haklarını gözetmeli; belirtilen şekilde rapor almayı reddetmeli ve süreci idari yargıya taşımalı.”

Çocuğunuz okul olgunluğuna erişti mi?

Bilfen Anaokulları Eğitim Koordinatörü Uzman Mihrap Divrengi, okul çağına gelen çocuğu olan anne-babalara şu önerilerde bulundu:

• Okul çağına gelen çocuğun ceketini giyip çıkarabilecek ve tüm düğme­leri ilikleyip fermuarları çekebilecek durumda olması gerekir. Fermuara bir anahtarlık halkası takıldığında aşağı yukarı çekmesi epeyce kolaylaşacaktır.

• Eğer çocuk sağı ve solu karıştırıyorsa ondan en çok sevdiği ayağını söylemesi, hatta bu ayağa bir isim vermesi ve bu ayağa giyilen ayakkabıyı işaretlemesi istenebilir.

• Bağcıklarla başa çıkmayı sağlayacak beceri çocuğa ka­zandırılmalı.

• Çocuk okula başladığında tek başına tuvalete gidebiliyor ve sonra da ellerini yıkayabiliyor olmalıdır.

• Özellikle okulun ilk günlerini anlatan kitaplar, bir fikir edinmesini sağlayacağı için kaygısını azaltır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler