Yandaş'ın Erdoğan'ı kızdıracak faiz yazısı... Gerçeği rakamlarla ortaya koydu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık faiz oranlarının yüksek olduğu ve düşürülmesi çağrılarına karşın, AKP destekçisi Akşam gazetesi yazarı, Türkiye'de reel faizin eksi olduğunu ve enflasyonun göz önüne bulundurulmadan yapılan değerlendirmelerin yanlış olduğunu yazdı.

Yandaş'ın Erdoğan'ı kızdıracak faiz yazısı... Gerçeği rakamlarla ortaya koydu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.07.2017 - 12:56

<video:639724>

Cumhurbaşkanı Recep Teyyip Erdoğan, Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemden bu yana, Türkiye'de faiz oranlarının yüksek olduğunu ve faizlerin düşürülmesi gerektiğini dile getiriyor.

Erdoğan'ın ısrarlı telkinlerinin aksine, Merkez Bankası ise kuru frenleyebilmek için son olarak Nisan 2017'de geç likidite faizini yarım puan artırmıştı.

AKP'ye ve Saray'a yakın Akşam gazetesinin ekonomi yazarı Deniz Gökçe ise bugünkü yazısında 'faiz gerçeğini' yazdı. Türkiye'de reel faizin 'eksi' olduğunun altını çizen Gökçe, Erdoğan'ın dile getirdiğinin aksine Türkiye'de yüksek faiz olmadığını ve faiz rakamlarının enflasyon oranının göz önünde bulundurulmadan değerlendirilemeyeceğini altını çizdi.

İşte Gökçek'in o yazısı:

Türkiye faizi ile Almanya faizi karşılaştırması?

17 Temmuz Pazartesi günü Milliyet Gazetesi’nde yazan Güngör Uras Ağabeyimiz “Faizler bizde yüzde 10.67 ama Almanya’da yüzde 0.57!” diyerek ülkemizde faizlerin çok yüksek olduğunu tekrar tekrar vurgulamıştı. Ama iki ülke arasındaki enflasyon farkını da hiç gündeme getirmemişti.

Faizler reel olarak, yani enflasyon çıkarıldıktan sonra, karşılaştırılmamıştı. Faizler nominal olarak karşılaştırılmıştı. Bu tabii yanıltıcı bir yaklaşımdı.

Türkiye’de 10 yıllık en son dönem Hazine Bonosu faizi 12 Temmuz 2017 tarihinde 10.77 idi. Ancak ayni tarihte Türkiye tüketici enflasyonu da 10.90 civarında idi. Yani reel bakıldığı zaman, kabaca faiz ile enflasyon birbirlerine çok yakındı, hatta enflasyon hafifçe daha yüksekti.

Ayni tarihte Almanya’ya bakıldığı zaman ise enflasyon yüzde 1.6 idi, en son 10 yıllık kamu bonosu faizi ise yüzde 0.58 kadardı. Reel olarak bakılırsa da, Alman enflasyonu Alman faizinden, az da olsa, biraz daha yüksekti.

Yani enflasyon faizden yüksekti, Almanya’da ve de Türkiye’de negatif reel faiz vardı.

Yani söylemek istediğimiz, nominal faiz ile Almanya –Türkiye karşılaştırması yapmak ekonomi mantığına uymuyordu.

Türkiye çeşitli ekonomik sorunları olan bir ülke. Ama ortalama Türkiye vatandaşı reel ekonomik gelişmeleri izlemek yerine, sürekli nominal faiz oranlarını, döviz fiyatlarını, borsa endeksini ve de altın fiyatını izliyor. Ama enflasyon gündeme getirilmiyor.

Bir karşılaştırma yapmak için Brezilya’nın durumuna bir bakalım. Her ne kadar Brezilya ekonomik yapı olarak Türkiye’den çok farklı bir petrol ülkesi olsa da gelişmişlik ve de gidişat açısından oldukça sorun yaşayan, sorunlarının çoğu da bize benzer bir ülke.

Brezilya’nın yıllık enflasyonu son dönemde Haziran ayında yüzde 3 kadar. 10 yıllık en son dönem kamu bonosu faizi ise yüzde 9.64 kadar. Ama ülkemizle önemli farklılık var. Brezilya enflasyonu bizden oldukça küçük.

Bizim güneyimizdeki savaşlar, ülkemize göçler gibi olgular ortadan kaldırıldığı zaman biz de yere daha sağlam basan bir ülke olacağız. Tabii enflasyonu azaltırsak.

Brezilya’da ise ülkeyi sefaletten kurtaran eski Başkan Lula, rüşvet nedeni ile, son dönemde 10 yıllık hapis hükmü yaşayacak!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler