'Yapılan düzenleme anayasaya aykırı mı?'
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "SİT ve diğer korunan alanları, belli çıkar odaklarının HES projelerinden elde edecekleri kazanca kurban mı edilmektedir" diye sordu.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
SİT alanlarını şirketlerin kullanımına açan 'Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin' düzenlemenin kamuoyunda büyük tepki aldığına dikkat çeken Ayhan, şöyle dedi:
"Yasada yapılan değişiklikle, HES projelerinin yaratacağı tahribata karşı, yargı güvencesi altında olan SİT bölgeleri ve diğer korunan alanlar özel sektörün ve HES yatırımcılarının insafına terk edilmektedir."
Yapılan düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu iddiasının doğru olup olmadığını merak eden Ayhan, Başbakan'dan şu sorulara yanıt istedi:
"Söz konusu düzenlemenin uygulanması, SİT bölgeleri ve diğer korunan alanlarda ne tür tehditler yaratacaktır?
Düzenlemenin hayata geçmesiyle tahribata uğrayacak alanların tespiti konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? HES projeleri ile tehdit altında bulunan ve projenin uygulanmasıyla yok olacak alanların içinde, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ulusal ve uluslar arası düzeyde tanınan hangi alanlarımız vardır? Buraların yok olması nedeniyle turizm ve diğer sektörlerde uğrayacağımız kaybın zararları hesaplanmış mıdır? Bu bölgelerde yaşayan halkın manevi ve maddi kaybının sorumlusu kim olacaktır?
Ülkemizin SİT alanları ve diğer korunan alanların uğrayacağı tahribatın sorumlusu kim olacaktır? Kaybolan tarih ve doğal değerlerimiz yeniden yerine konabilecek midir?
Ülkemizde nükleer enerji konusunda yapılan çalışmalar, diğer temiz enerji kaynaklarına ilişkin potansiyelimiz ortadayken, hükümetin özellikle HES'ler konusundaki son düzenlemedeki ısrarının nedenleri nelerdir?
Söz konusu kanunun yasalaşmasında hangi çıkar çevrelerinin etkisi olmuştur?
Yapılan düzenlemenin SİT alanları ve diğer korunan alanlarda yapacağı tahribatın telafisinin mümkün olmadığı da dikkate alınarak, yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
Her fırsatta referandum kozunu kullanan iktidar, HES projeleri konusunda demokrasinin kurallarını işleterek, yöre halkının iradesine neden başvurmamaktadır?
2002-2010 yılları arasında, yargı kararıyla durdurulan HES projesi sayısı nedir?"
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt