Yaralılar getirilecek

Genelkurmay Başkanlığı'na ait iki ambulans uçağın İsrail'in askeri müdahalesi sonucu yaralanan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek üzere İsrail'e hareket etti.

Yayınlanma: 01.06.2010 - 06:28
Abone Ol google-news

Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı'na ait iki ambulans uçağın İsrail'in askeri müdahalesi sonucu yaralanan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek üzere sabah 8.50'de İsrail'e hareket ettiğini bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans uçak da saat 10.30'da hareket edecek. Açıklamada Türk vatandaşlarının getirilmesi için üç ambulans uçağın görevlendirildiği bildirildi. Askeri ambulans uçaklardan biri Haifa, diğer iki uçak ise ise Telaviv'deki yaralıları alarak Türkiye'ye getirecek. Yaralılar, Sağlık Bakanlığı'nca planlanan Ankara'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınacak. Diğer vatandaşların Türkiye'ye dönüşünün sağlanması amacıyla THY'ya ait 3 adet uçağın da hazır bekletildiği belirtildi.

6 yaralı döndü

İsrail'in saldırı düzenlediği yardım gemilerinde bulunan Yunanistan vatandaşlarından 6'sı ülkesine döndü. Yunan medyası, İsrail tarafından sınır dışı edilen bu kişilerin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yetkililerince bugün Atina Havaalanı'nda karşılandıklarını duyurdu.
Grubu karşılayan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Grigoris Delavekuras, Yunanistan'ın Tel Aviv Büyükelçiliğinin İsrail makamları ile, diğer Yunanlılara ulaşılması için sürekli temas halinde olduğunu söyledi. Sözcü, bölgedeki Yunanlı vatandaşların güvenliğinin İsrail'in yükümlülüğü olduğunu da kaydetti. Gemilerde kaç Yunanlı olduğu konusunda bilgi verilmezken, İsrail makamlarının, saldırıda ölenler arasında Yunan vatandaşlarının bulunmadığını belirttikleri ifade edildi.

Almanya: Kendimizi savaşta hissettik

İsrail'in saldırısına uğrayan ''Mavi Marmara'' gemisinde bulunan Alman Sol Parti Federal Meclis üyesi Inge Höger, ''kendilerini savaşta ve rehin alınmış hissettiklerini'' söyledi.
Höger, kendisiyle birlikte gemide bulunan ve bugün uçakla başkent Berlin'e dönen Sol Parti Federal Meclis üyesi Annette Groth, Sol Parti'nin eski milletvekili hukukçu Norman Paech, Frankfurt kentinden doktor Matthias Jochheim ve Hamburg Filistin Cemaati Başkanı Nadir El Sakar ile birlikte Federal Mecliste düzenlenen basın toplantısına katıldı.
Yeniden Almanya'da olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Höger, ''Kolay değildi. Biz önce Chellenger 1 gemisinde bulunuyorduk. Bu gemi arızalandıktan sonra Türk sivil toplum kuruluşunun organize ettiği 'Marmara' gemisine geçtik ve İsrail'in saldırısını yaşadık. Kendimizi savaşta ve rehin alınmış hissettik. Bu, Gazze'ye uygulanan abluka gibi insan haklarına aykırı'' dedi.

Milletvekili oldukları için dönebildiklerini kaydeden Höger, ''Diğerleri cezaevinde ve onlar için ne yapılacağını bilmiyoruz. Hepimiz barışçıl bir şekilde Gazze'ye insani yardım götürmek istiyorduk. Hiç kimsede silah yoktu'' diye konuştu.

İsrail, Rachel Corrie gemisini de durdurmaya hazırlanıyor

Gazze'ye Özgürlük Hareketi tarafından satın alınan ve gerekli tamiratının yapılmasının ardından Gazze'de, Refah'ta 2003 yılında bir yıkımı protesto sırasında İsrail buldozerinin altında kalarak ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adı verilen geminin, dün sabah İsrail donanmasının diğer gemilere düzenlediği operasyona rağmen, Gazze'ye doğru yoluna devam ettiği bildirilmişti.

İsrail ordu radyosunun haberine göre, bir askeri kaynak, geminin, yine gerekirse zorla durdurulacağını bildirdi. Rachel Corrie, Çarşamba sabahı Gazze sahillerine varmayı hedefliyordu. Dün gemiden yollanan mesajlarda, diğer gemilerin başına gelenlere rağmen, Rachel Corrie'dekilerin hepsinin Gazze'ye yolculuğa devam amacında oldukları bildirilmişti. Rachel Corrie'de yer alanlar arasında, ateşli bir Filistin yanlısı barış eylemcisi olarak bilinen ve daha önce de bu tür gemi seferlerine katılan Nobel ödüllü Kuzey İrlandalı Mairead Maguire de yer alıyor. Maguire daha önceki Gazze'ye ablukayı kırma amacıyla düzenlenen bot seferlerinde İsrail tarafından gözaltına alınmıştı.

20 yaralının ismi açıklandı

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısında yaralananlardan 20'sinin ismi açıklandı. İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan alınan bilgiye göre, yaralıların isimleri şöyle:
''İmdat Avli, Mustafa Batırhan, Revaha Gümrükçü, Cevdet Ökenek, Erkan Bayçidan, Muhyettin Yıldırım, Osman Çalık, Suat Koşmaz, Şahin İbrahim Güleryüz, Şükrü Peker, Mehmet Murat Yıldırım, Canip Tunç, Sadrettin Furkan, Kenan Akçil, Fatih Kabaktan, Ayatullah Tekin, Muharrem Güneş, İsmail Yeşildal, Mehmet Yıldırım ve soyadı henüz belirlenemeyen Mehmet Ali.''

Amerikalı emekli büyükelçi ülkesine gönderildi


İsrail'in Gazze'ye giderken operasyon düzenlediği yardım filosunda bulunan Amerikalı emekli büyükelçi Edward Peck'in ülkesine dönüş yolunda olduğu bildirildi.
 

"İsrail, bu yaptığının karşılıksız kalmayacağını görecektir"

TBMM Dişişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili, ''İsrail, bu yaptığının karşılıksız kalmayacağını görecektir'' dedi.

Vali Mutlu: Musevi kökenli Türk vatandaşlar tedirgin olmasın

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İstanbul'da yaşayan Musevi kökenli Türk vatandaşlarının tedirgin olmasına gerek bulunmadığını belirterek, ''Onlar, bizim ülkemizin vatandaşlarıdır, Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızın güvenliğini korumak bizim öncelikli görevimizdir'' dedi.

NATO'dan teşekkür

NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi Ali Rıza Alaboyun, İsrail'in dün Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra uluslararası camianın gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili gerçekleri tespit etmeye çalıştıklarını ve İsrail hükümetinin tam ve güvenilir bir soruşturma yürütmesini beklediklerini kaydetti.

"Kesinlikle nedensiz"

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gazze'ye yardım götüren insani yardım konvoyunda insanların ölmesine yol açan İsrail saldırısı için "kesinlikle nedensiz" ifadesini kullandı.

"Saldırı başarı değil"

İsrail'in Londra Büyükelçisi Ron Prosor, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının "bir başarı olmadığını" belirtti.

İngiltere Başbakanı Cameron: Kabul edilemez

İngiltere Başbakanı David Cameron, sabahın erken saatlerindeki açıklamasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ''kabul edilemez'' olduğunu bildirdi.

Avupa Konseyi

Avrupa Konseyi dönem başkanı Makedonya Dışişileri Bakanı Antonie Miloşoski, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyı "büyük bir kaygıyla" karşıladığını bildirdi.

İran: Kara leke

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısının bu ülke için ''kara bir leke'' olduğunu söyledi.


Protestolar


Washington'da İsrail protestosu


İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması, ABD'nin başkenti Washington'da da protesto edildi. Şili hükümeti de Gazze'ye yardım götüren uluslararası yardım gemilerine İsrali ordusu tarafından düzenlenen baskını kınadı.

İrlandalılar büyükelçiliğe yürüdü

İrlandalılar, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyı protesto etti. Dublin kent merkezinde toplanan 2 bine yakın kişi, "Terörist İsrail", "İsrail Büyükelçisi dışarı", "Özgür Filistin" sloganları atarak İsrail'in Dublin Büyükelçiliğine yürüdü.

Ankara'da gerginlik

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Rezidansı önünde devam eden protesto gösterilerinde gergin anlar yaşandı.

Çoğunluğu kadın göstericilerden oluşan bir grup, protestolarına parkta devam etmek istemedikleri gerekçesiyle yolun karşısına geçmek istedi. Bunun üzerine göstericiler polis engeliyle karşılaştı. Gergin anlar yaşanan olay sırasında polis, yolun karşı tarafında toplanan grubun etrafını çevirdi. Grubun eylemi, Protokol Yolu'ndaki trafiğin de sıkışmasına neden olurken, resmi araçların geçişinde zor anlar yaşandı. Olay büyümeden kontrol altına alınırken göstericiler, Protokol Yolu'nun iki tarafındaki kaldırımlarda protestolarına devam ediyor. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak gruba destek veriyor.

Taksicilerden protesto

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınayan yaklaşık 500 taksi şoförü, İsrail Konsolosluğu karşısındaki yolu trafiğe kapatarak protesto gösterisi yaptı.

DİSK üyeleri ise İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını protesto etti. Levent Metro durağında toplanan sendika üyeleri, ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla ''Filistin halkı yalnız değildir'', ''Katil İsrail Orta Doğu'dan defol'' sloganları atarak İsrail Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü.

Kamu-Sen çelenk bıraktı

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını protesto amacıyla bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

Mc Donalds'da eylem

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını protesto etmek amacıyla Alsancak semtindeki Mc Donalds'ın şubesine girerek eylem yapan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) İzmir Şubesi üyesi 9 kişi gözaltına alındı.


İsrail radyosu

İsrail'in dün sabaha karşı Gazze'ye yardım götüren 6 gemiye düzenlediği saldırının ardından, halen Ber Şeva'daki cezaevinde tutulan gemi yolcularının sayısının 610 olduğu bildirildi.
İsrail radyosu, Ber Şeva cezaevinde 610 kişi bulunduğunu, bunların sınır dışı edileceğinin ya da haklarında yasal bir önlem alınacağının henüz belli olmadığını belirtti.

Radyo, gemi yolcularından onlarcasının ülkelerine gönderilmek üzere Ben-Gurion Havalimanı'na yollandığını da kaydetti. Bazı kaynaklar ise halihazırda 45 kişinin ülkelerine gönderildiğini, 3 kişinin ise uçak beklediğini ifade ettiler. Radyo ayrıca, İsrail polisinin gemi yolcuları arasında bulunan, İsrail'deki İslam Hareketi'nin Kuzey Şubesi sorumlusu Şeyh Raid Salah ile yine İsrail'deki Arap Yüksek İzleme Komitesi Başkanı Muhammed Zeydan'ın gözaltı halinin 4 gün daha uzatılmasını istediğini duyurdu.

İsrail'in, Gazze yardım gemilerine düzenlediği kanlı baskından sonra yolculardan 368 Türk'ü Ber Şeva'daki cezaevine gönderdiği öğrenildi. Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, 368 Türk vatandaşının Ber Şeva cezaevine, 19'unun da Türkiye'ye gönderildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler