"Yargı bağımsızlığı ileriye değil geriye gidiyor"

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bugün Türk yargısının gerçekten çok büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek ''Maalesef yargı bağımsızlığını daha ileriye götürmek yerine, geriye götürecek bir takım öneriler gündeme getirilmeye çalışılmaktadır'' diye konuştu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2009 - 09:16

Gazi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde ''Türk Ceza Hukuku Bağlamında Adli Bilimler Alanında Bilirkişilik'' konulu sempozyum düzenlendi.

Gerçeker, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasına, ''Bugün Türk yargısı gerçekten çok büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Maalesef yargı bağımsızlığını daha ileriye götürmek yerine, geriye götürecek bir takım öneriler gündeme getirilmeye çalışılmaktadır. Ben bütün bu sorunların hakimiyle savcısıyla, avukatıyla, üniversitelerin değerli öğretim üyeleriyle birlikte iş birliği içinde aşılacağına inanıyorum'' sözleriyle başladı.

Ceza hukukunun temel hak ve özgürlüklerle çok yakından ilişkili olduğunu ifade eden Gerçeker, yeni bir Ceza Hukuku Sistemi oluşturulurken, daha çağdaş ve özgün bir yapının ortaya konulduğunu belirtti. Suçlunun topluma kazandırılmasını hedefleyen bir infaz sisteminin oluşturulduğunu kaydeden Gerçeker, temel hak ve özgürlükleri zedelememeye özen gösteren düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Ceza hukukunun yenilemelerle daha çağdaş ve hukuka uygun hale getirildiğini anlatan Gerçeker, bu alanda yapılan değişikliklerin adli bilimler alanında da önemli yenilikleri gündeme getirdiğini söyledi.

Bilirkişilik tanımının, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 62 ve sonrasındaki maddelerle düzenlendiğini anlatan Gerçeker, ''Adalet kavramı insanlık kadar eski olup adaletin sağlanması için gerekli hukuk kuralları bağımsız yargı organları tarafından uygulanmaktadır. Bağımsız yargı, bu yetkiyi toplumu oluşturanlar adına mahkemeler aracılığıyla kullanmaktadır. Mahkemelerin yargılama faaliyetlerini yerine getirmelerinde yardımcı olan en önemli süjelerden birisi de bilirkişilik müessesesidir'' diye konuştu.
 

Adli tıp kurumunun özerkliği

Gerçeker, görsel ve işitsel alandaki teknolojik gelişmelerin suç işleyenlerin arkalarında daha fazla delil bırakmalarına neden olduğunu, bu sistemlerin kullanılmasıyla delillere ve suçlulara ulaşmanın daha kolaylaştığını söyledi. Adli Tıp Kurumu'nun işleyişi hakkında bilgi veren Gerçeker, şunları kaydetti:
''Adli Tıp Kurumu, sadece tıbbi konularda değil, diğer bir çok alanda da bilirkişilik yapan bir kurumdur. Bilim ve teknolojideki gelişmeler sonucunda özellikle adli bilişim alanındaki ilerlemeler dikkate alındığında bilirkişilik müessesesine daha fazla ihtiyaç duyulmakta olup, kurumun yaptığı ve yapacağı görevlerin gereklerine uygun olarak öncelikle kurumun kanununu adının 'Adli Bilirkişilik Kurumu Kanunu' olarak değiştirilmesi ve mutlak özerkliğinin sağlanması tartışılmalıdır. Kurumun ülke çapında yaygın bir şekilde hizmet verecek bir yapıya ulaştırılması, kurumda nitelikli, uzman personel istihdamı, personelin sertifika programına tabi tutulması, sertifika alanların belli aralıklarla yeni gelişmeleri takip etmesi eğitimlerin yenilenmesi konusu değerlendirilmelidir.''

Bilirkişilik alanında mahkemelerin aynı kişilerle çalışmalarının çok eleştirildiğini vurgulayan Gerçeker, mahkemelerin daha iyi nitelikte rapor düzenleyecek bilirkişilerle çalışmayı tercih ettiklerini söyledi.

''Bilirkişilik standardı'' belirlenmesinin ve bilirkişi ücretlerinin düzenlenmesinin bu sorunların çözümüne hizmet edeceğini belirten Gerçeker, Adli Tıp Kurumu'nun güçlendirilmesi, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren kriminal laboratuvarların daha çok hazırlık aşamasında kullanılması gerektiği görüşünü bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler