Yargı sürecini hızlandıran tasarı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''yargı sürecini hızlandıran'' tasarıyla 15 konuda düzenleme yapıldığını belirterek, ''Yapılacak düzenlemeler, 2,5 milyon dosyası etkiliyor ve kısa sürede çözüme kavuşturulmasını amaçlıyor'' dedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, ''Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın görüşülmesine başlandı.
Tasarıyı komisyona sunan Çiçek, komisyonun geçmişten bugüne kadar, Türkiye'nin hukuk altyapısının oluşturulmasında ve temel yasaların çıkartılmasında güzel çalışmalar yaptığını belirterek, komisyonda üye milletvekillerinin parti kimliklerinden öte hukukçu kimlikleri ile görev yaptıklarını kaydetti.
Cemil Çiçek, yargının temel amacının; vatandaşın vatandaşla, vatandaşın devletle ihtilaflarını mevzuat açısından çözmek ve kamu düzenini sağlamak olduğunu ifade etti.
''İhtilafların yargının dışında çözüme kavuşturulması''
Yargıdaki iş yükü fazlalığının sadece Türkiye'ye özgü olmadığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:
''Gelişmiş batı demokrasilerinde de bir kısım ihtilafların yargının dışında çözüme kavuşturulması öncelikli konulardandır. Avrupa Konseyi bünyesinde, alternatif uyuşmazlık çözümleri ile ilgili bir çok toplantı yapılmıştır. Ben de bu toplantılara katıldım. Böyle bir çalışmanın Avrupa Konseyi bünyesinde yapılmasının nedeni, bir taraftan yargının iş yükünü azaltmak, öbür taraftan da vatandaşın hak arayışlarını kısa süre içerisinde, hukuk kuralları çerçevesinde çözüme kavuşturmaktır. Onun için yargının dışında bir takım mekanizmalar getirilmek suretiyle vatandaşın hak arayışlarına çözüm bulunmuştur. Türkiye de zaman zaman bu tür düzenlemeleri yapıyor. Anayasa, vatandaşın hak arayışlarının kısa sürede çözüme kavuşturulmasını ilke haline getirmiştir.''
Yargının büyük bir iş yükü ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Çiçek, tasarının, bu işin yükünü çeken yargı mensuplarının görüşleri de alınarak hazırlandığını ifade etti. Tasarı ile 15 konuda düzenleme yapıldığını kaydeden Çiçek, yapılacak düzenlemelerin, 2,5 milyon dosyayı etkileyeceğini ve kısa sürede çözüme kavuşturulmasını amaçladığını belirtti.
Çiçek, yapılacak düzenlemeler ile hem yargının iş yükünün azalacağını hem de kurumların talepleri doğrultusunda vatandaşın ihtiyacı olan bazı hususların hukukun öngördüğü şekilde çözümleneceğini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Çiçek, tasarıyla, bazı kanunlarda değişiklik yapılarak, sorunların çözümünün yargının dışına çıkarıldığını ve idari yolla çözümünün istendiğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti