YASADER, PMD'yi ziyaret etti
Yasama Derneği (YASADER) Başkanı İrfan Neziroğlu, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Meclisteki kanun yapım sürecini bilmediği için sürece sağlıklı olarak katılamadıklarını söyledi.
Parlamento Muhabirleri Derneği'ni (PMD) ziyaret eden Neziroğlu, 1983 yılında kurulan Derneğin bugüne kadar çeşitli konularda panel ve konferanslar düzenlediğini, ayrıca yasama uzmanları arasında işbirliği ve diyaloğun geliştirilmesi konusunda faaliyet gösterdiğini anlattı.
Kanun yapım sürecinin sadece TBMM'de gerçekleşmediğini, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarda da yasama sürecinin olduğunu kaydeden Neziroğlu, ancak bu uzmanlar arasında diyaloğun istenen düzeyde olmadığını söyledi. Neziroğlu, yasama sürecinde görev alan uzmanların birbirlerini tanımaları ve kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla bu yöndeki çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
Diğer ülke parlamento uzmanlarına yönelik çalışmalar yapıldığına işaret eden Neziroğlu, TİKA ve TBMM Başkanlığının desteğiyle bugüne kadar Azerbaycan, Gürcistan, Moğolistan, Suriye, Bosna-Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'tan parlamento çalışanlarıyla Türkiye'deki kanun yapım sürecini paylaştıklarını söyledi.
Dernek tarafından çıkarılan Yasama Dergisi'nin 12. sayısına ulaştığına dikkati çeken Neziroğlu, ''Türkiye'de Anayasa hukuku alanında bile çıkan bir dergi yok iken, biz daha alt branş olan parlamento hukuku alanında dergi çıkarıyoruz'' dedi.
Derneğin en önemli faaliyetlerinden birinin yasama sürecine Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) katılımının sağlanması olduğunu belirten Neziroğlu, STK'lerin Meclisteki kanun yapım sürecini bilmediği için sürece sağlıklı olarak katılamadıklarını söyledi. STK'lar için Mecliste sürece katılmanın diğer kurumlara göre daha kolay olduğuna işaret eden Neziroğlu, Dernek olarak bu süreci daha da kolaylaştırmak için ''Yasama Okulu Projesi'' başlattıklarını, bu kapsamda çeşitli alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda STK'ye eğitim programları düzenlediklerini, bunun halen sürdüğünü kaydetti.
Neziroğlu, ''Sivil Toplum İçin Yasama Sürecine Katılım El Kitabı'' hazırladıklarını belirterek, bir yıllık çalışmanın ürünü olan kitapta, TBMM'nin yapısı, görev ve işleyişi, yasamaya ilişkin temel kavramlar, komisyonlar ve Genel Kurulda kanun yapım süreci, bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin bilgilerin yer aldığını anlattı. Neziroğlu, görme özürlülere yönelik olarak kitabı Braille Alfabesi ile basmayı planladıklarını bildirdi.
TBMM'de görevli danışman ve sekreterlere yönelik olarak Nisan ayında eğitim programı düzenleyeceklerini, ayrıca milletvekillerine yönelik 30 ayrı konuda yasama cep kitapları hazırlanacağını söyledi. Yakın tarihte ''Kanun Yapım Sempozyumu'' düzenlemeyi düşündüklerini ifade eden Neziroğlu, ''1950'li yıllarda bir üniversite böyle bir sempozyum düzenlemiş. Amacımız, ilgili uzmanları çağırarak kanun yapım sürecinin nerede başlayıp, nerede bittiğini, karşılaşılan sorunları ortaya koymak'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza